Израел извършва безпрецедентна вълна от смъртоносни удари в Сирия, насочени срещу товарни камиони, инфраструктура и участници в спасителната оръжейна линия на Иран към неговите подставени лица в региона. Това съобщиха за "Ройтерс" шестима източници, които са пряко запознати с въпроса.

Те посочиха, че Израел е променил стратегията си след нападението на бойци на "Хамас" на 7 октомври и последвалите израелски бомбардировки по Газа и Ливан.

Въпреки че Израел е нанасял удари по свързани с Иран цели в Сирия от години, включително по райони, където е била активна ливанската въоръжена групировка "Хизбула", сега той предприема по-смъртоносни и по-чести въздушни атаки срещу ирански превози на оръжия и системи за противовъздушна отбрана в Сирия.

Източниците, сред които офицер от сирийското военно разузнаване и командващ в регионалния алианс, подкрепящ Дамаск , заявиха, че Израел е изоставил негласните "правила на играта", които преди това характеризираха неговите удари в Сирия, и изглежда "вече не е предпазлив" относно причиняването на тежки жертви в редиците на "Хизбула" там.

Израел отново удари покрайнините на сирийската столица

Израел отново удари покрайнините на сирийската столица

Съобщава се само за материални щети

"Стреляха предупредително - нанасяха удар близо до камиона, нашите момчета излизаха от него и след това поразяваха камиона" - така командирът описа тактиката на израелските нападения срещу преноса на оръжия от "Хизбула" преди 7 октомври.

"Сега това приключи. Израел вече извършва по-смъртоносни, по-чести въздушни нападения срещу ирански превози на оръжия и системи за противовъздушна отбрана в Сирия. Те бомбардират всички директно. Те бомбардират, за да убиват".

Засилената въздушна кампания е причинила смъртта на 19 членове на "Хизбула" в Сирия за три месеца - над два пъти повече в сравнение с останалите месеци 2023 г. общо. Повече от 130 бойци на "Хизбула" пък бяха убити през същия период при израелски обстрел на Южен Ливан.

Високопоставен израелски служител посочи, че "Хизбула" е започнала този кръг от битки с атаки на 8 октомври и стратегията на Израел цели отмъщение.

Запитан миналия месец за израелски удар в Сирия, началникът на израелската армия заяви, че силите на страната му работят в целия регион и предприемат "всички необходими действия", за да покажат решимостта на Израел да се защити.

Израел удари Сирия

Израел удари Сирия

Дамаск е свалил повечето ракети, но има щети