Израелското министерство на вътрешните работи обяви, че страната възнамерява да построи 1300 домове за заселници в Източен Йерусалим, който се счита за част от територията на Западния бряг.

Това съобщава lenta.ru, като цитира публикация във в. "Аарец".

Властите планират да издигнат 978 нови домове в квартал Хар Хома и още 320 в района Рамот.

Всички места, предвидени за новите жилища, се намират в пределите на т.нар. "зелена линия" и се считат за окупирани от Израел.

Представители на Палестинската автономия вече обвиниха израелския премиер Бенямин Нетаняху в саботаж на мирните преговори, които бяха възобновени в началото на септември и прекъснати от палестинците след изтичане на срока на мораториума за строителство на еврейски селища на Западния бряг.

"Нетаняху затвори всички врати, водещи към възобновяваме на преговорите и го считаме отговорен за провала им", заяви главният палестински преговарящ Саеб Еракат.

Палестинската страна на няколко пъти поиска продължаване на мораториума като условие за възобновяване на преговорите с Израел.

В началото на октомври Нетаняху предложи на Палестинската автономия да признае държавата Израел срещу прекратяване на строителството, но палестинските власти го отхвърлиха.