Израел са свалили сирийски разузнавателен дрон над Голанските възвишения, съобщава израелската армия, цитирана от "Ройтерс".

Шпионският дрон е свален от ракета "Patriot interceptor" над Голан, зоната която разделя израелските и сирийските сили със споразумението за прекратяване на огъня след войната от 1973 г.

Военните съобщават, че е вероятно дронът да е произведена от Русия, но това към момента не е ясно и не могат да се предоставят доказателства. "Това беше разузнавателно средство (безпилотен летателен апарат), а не атакуващ дрон и ние проверяваме дали има връзка и с Иран и Хизбула", коментира говорител на военните, лейтенант-полковник Джонатан Конрикус.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман съобщи, че Израел гледа сериозно на инцидента и ще реагира на всякакви провокации. "Ние държим сирийския режим отговорен за всяко изстрелване или нарушаване на суверенитета и го призоваваме да задържи всички играчи, които действат на нейна територия", коментира Либерман.

Израел се опасява, че с победа на Асад, Иран ще се установи с постоянен гарнизон в Сирия и ще разпространи заплахата от подкрепяната от Иран Хизбула в съседен Ливан. Израел лобира пред Русия и Съединените щати за уверения, че ирански сили и Хизбула няма да бъдат допуснати да се разположат близо до границата или да се създадат бази в Сирия.

"Няма да позволим на шиитската ос да установи Сирия като водеща база", добавя Либерман.