Военновъздушните сили на Израел са атакували военни позиции в Сирия снощи, съобщиха от израелската армия.

Според израелските въоръжени сили, атаката е била извършена в отговор на сирийския дрон, който навлезе в израелското въздушно пространство по-рано вчера. Израел свали безпилотния самолет с ракета "Пейтриът".

Сирийските държавни медии също съобщиха, че израелската авиация е изстреляла няколко ракети, ударили позиции на сирийската армия в провинция Кинейтра в сирийската част на Голанските възвишения.

Израелската армия обяви вчера, че безпилотен самолет е бил прихванат от ракета "Пейтриът" след навлизането му на 10 км в израелска територия и е бил свален над Галилейското езеро.

Атаката на израелските военновъздушни сили е била близо до Хадер на границата на окупираните от Израел Голански възвишения и е причинила само материални щети, уточни сирийската държавна новинарска агенция САНА, цитирайки военен източник.

Израел удари с ракета "Пейтриът" дрон, дошъл от Сирия

Израел удари с ракета "Пейтриът" дрон, дошъл от Сирия

Навлязъл в израелското въздушно пространство

Израелските военни изтъкнаха вчера, че държат сирийския режим отговорен за това, което се случва на територията на Сирия, и предупредиха да не атакуват израелските сили.

Израелската атака беше извършена часове след като израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва.

"Ние прихванахме безпилотен самолет и ще продължим да действаме твърдо против всякакво проникване, по суша или във въздуха, и очакваме всички да зачитат суверенитета на Израел и че Сирия ще спазва споразуменията за разделяне", посочил Нетаняху пред Путин.

Дипломатически източници са заявили пред израелското издание "Аарец", че Русия работи за изтласкването на Иран от границата на Израел със Сирия. Източниците твърдят, че макар иранските сили да не са напълно отстранени от граничния район, Москва в момента действа за осъществяването на този процес.

Нетаняху към Путин: Разкарайте Иран от Сирия, Израел няма да събаря Асад

Нетаняху към Путин: Разкарайте Иран от Сирия, Израел няма да събаря Асад

Интересни развития в Сирия