Израелски ракетен удар порази жилищна сграда в квартал Кафр Соуса в центъра на сирийската столица Дамаск рано в неделя, съобщи "Ройтерс".

Полицейски служител каза пред държавните медии, че има няколко жертви и ранени.

Израелски военен говорител отказа коментар.

Ударът повреди и още няколко сгради в гъсто населения квартал близо до площад Омаяд в сърцето на столицата, където многоетажни сгради за сигурност са разположени в жилищни райони.

Припомняме, че в продължение на почти десетилетие Израел нанася въздушни удари срещу предполагаеми спонсорирани от Иран трансфери на оръжия и разполагане на персонал в съседна Сирия. Израелските официални лица рядко са признавали отговорност за конкретни операции.

Иран разшири военното си присъствие в Сирия през последните години и има плацдарм в повечето контролирани от държавата райони, с хиляди членове на милиции и местни паравоенни групи под негово командване, твърдят западни източници от разузнаването.

Шестима са убити при израелски удари в Сирия

Шестима са убити при израелски удари в Сирия

Мерки от Тел Авив

През последните месеци Израел също така засили ударите по сирийски летища и въздушни бази.

Целта е да се попречи на нарастващото използване на въздушни линии за доставки от Иран. Те са за доставка на оръжия на съюзници в Сирия и Ливан, включително подкрепяната от Иран ливанска групировка  "Хизбула".

Атаката идва и 12 дни след разруширеното земетресение, което уби 6000 души в Сирия.