Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че войната в обсадената ивица Газа "при сегашната си интензивност" може да продължи още два месеца.

В интервю за ABC Галант каза: "Ние ще се бием в Газа в продължение на няколко месеца, за да извършим прочистващи операции и да премахнем огнищата на тероризма", добавяйки, че войниците на израелската армия няма да напуснат Шуджаия до "пълното премахване" на всички инфраструктури на "Хамас".

Шуджаия е квартал на град Газа.

Според изявлението Галант е изразил своята "благодарност" за точността и интензивността на огъня, използван след подновяването на боевете, и за систематичното ликвидиране на ръководството на "Хамас" в района на град Газа и северната Ивица Газа.

Галант каза, че бойците от бригада Голани са пристигнали в Шуджаия, "за да затворят кръга и този път няма да го напуснат, докато цялата терористична инфраструктура, присъстваща там, не бъде напълно елиминирана".

"Три дни след подновяването на стрелбата израелската армия е в най-добрата си форма и бих искал да изразя огромната си признателност към силите, които увеличиха натиска върху терористите", каза той.

Той посочи, че армията настъпва по най-ефективният начин и началникът на щаба Херзи Халеви "управлява нещата... с голям успех и тази работа, която се извършва сега, в северната част на Ивицата Газа, скоро ще доведе до разбиване на целия район на град Газа и северната част на Ивицата Газа.

"В същото време израелската армия започна работа в южната част на Ивицата Газа и съдбата на терористите от бригадите на "Хамас" там ще бъде същата и по-лоша от съдбата на тези на север. Ще продължим до победа, постигане на всички цели, елиминиране на "Хамас" и връщане на отвлечените хора в държавата Израел", добави той.

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ