Въоръжените сили на Израел обявиха, че са започнали да атакуват терористични цели в Ивицата Газа, съобщават израелските медии.

Палестински медии съобщават за "масирани бомбардировки" по сгради в Ивицата Газа. В един от случаите израелски самолет е ударил сграда в град Газа с няколко ракети "Шехаб". 

Това става, след като седем души бяха ранени рано тази сутрин, след като къща в централната част на Израел е била ударена от ракета, изстреляна от Ивицата Газа, което накара израелският премиер Бенямин Нетаняху да скъси престоя си във Вашингтон и да се завърне в Израел по-рано от предвиденото.

Местни общини близо до границата с Газа са отворили бомбоубежища в подготовка за отговор на израелската офанзива в Газа.

Хамас отрича участие в ракетната атака срещу Израел

Хамас отрича участие в ракетната атака срещу Израел

Тези действия "не са в интерес на съпротивителното движение в Газа"

След това са били издадени заповеди за отварянето на бомбоубежищата в градовете Тел Авив, Ришон ле Цион, Беершеба, Петах Тиква и Кирят Гат. 

Израелските въоръжени сили уточниха, че ракетата, която е ударила къща в община Мишмерет, е била изстреляна от позиция на "Хамас" близо до Рафа в южната част на Газа, от разстояние от около 120 км. Израелските военни твърдят, че ракетата е била произведена от радикалната ислямистка палестинска групировка. "Хамас" отричат да имат нещо общо. 

Израелските военни са изпратили две пехотни бригади и бронирани сили в южната част на Израел и се подготвят за мобилизирането на хиляди запасняци, включително и такива от командването на противовъздушната отбрана, разузнавателния корпус и фронтовото командване.

Ракетно нападение срещу Израел от Ивицата Газа, има ранени

Ракетно нападение срещу Израел от Ивицата Газа, има ранени

Експлозии и сирени за тревога са били чути

Израелските военни не са издали обичайните официални заповеди за незабавно свикване на запасняците, а вместо това им казва да се подготвят за призоваване за мобилизиране в случай на значителна ескалация. Това е първият път от години, в който израелските въоръжени сили предприемат такава стъпка.

Израел също така затвори граничните пунктове Ерец и Карем Шалом в Ивицата Газа.

Известието е изпратено на запасняците в постоянната армия, което, въз основа на прецедент, може да показва, че Израел се подготвя за сухопътна операция в Газа.

Николай Младенов, който е специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес, заяви, че ООН "работи интензивно с Египет и всички страни", за да намали напрежението.