Израелската армия е разрушила джамия, намираща се на Западния бряг, съобщи БиБиСи. Има данни за други съборени постройки, повечето от които се намират в Кирбет Ярза, в северната част на долината на река Йордан.

Според местни жители разрушената джамия е изградена преди 1967 г., когато Израел окупира Западния бряг. Един от тях дори заяви готовност да покаже документи, които доказват, че джамията е издигната преди повече от четири десетилетия.

В съобщение на израелското министерство на отбраната се посочва, че „събарянето на осем временни постройки се налага, защото те са били издигнати без необходимото разрешение, в конфликтна зона, подлагайки на риск живота на живеещите там". Говорител на израелските власти отрече някоя от премахнатите сгради да е джамия. Въпреки това от ООН побързаха да оправят критики към Израел по повод случилото се.

Районът е честа арена на конфликти и заради неспиращото строителство от страна на Израел, заради което той търпи постоянни критики от международната общност. Изграждането на нови постройки в окупираните територии е незаконно от гледна точка на международното право - Израел обаче не приема това тълкуване.

Западният бряг мина под контрола на Израел след войната през 1967 година и към момента там живеят около 300 000 евреи. Палестинците наброяват около 2,5 милиона души, допълва БиБиСи.