В социалните мрежи се появиха клипове и снимки на израелски танкове и булдозери, блокиращи пътя "Салах ад-Дин", водещ към град Газа, съобщава Би Би Си.

Изглежда, че достъпът до град Газа и северната част на Ивицата Газа през този път е блокиран.

По информация на Би Би Си танкове са обстрелвали района. Според местните власти една кола, връщаща се в град Газа от Хан Юнис, е била ударена и в нея са загинали няколко души.

Появата на израелски танк на главната магистрала в Ивицата Газа несъмнено е знак, че примката на Израел около град Газа започва да се затяга.

Ясно е, че тъй като израелските сили постепенно увеличават усилията си, град Газа ще се превърне в основен център на тяхната военна операция. Докато десетки, може би стотици хиляди хора остават в северната част на анклава поради страх или упоритост, изглежда, че израелската армия може да се опита да го отреже напълно.

Има само два пътя от север на юг. "Салах ад-Дин", където се случи инцидентът тази сутрин, е основният маршрут. По-малкият път по крайбрежието може лесно да бъде атакуван от израелски кораби.

Районът на север от Уади Газа е по-слабо населен от град Газа на север и Бурей и Нусейрат на юг. Би било логично именно това да е мястото, където Израел ще се опита да раздели Ивицата Газа на две части.

Припомняме, че в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "Израел започна втори етап от войната си срещу "Хамас" в ивицата Газа, който ще бъде дълъг и труден".

"Армията на Израел продължава операцията, започвала през нощта в Газа и насочена към ликвидирането на тунелите и други инфраструктури на "Хамас", както и към премахването на лидерите на ислямисткото движение." Това заяви в събота министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Великобритания работи за хуманитарна пауза в Газа

Великобритания работи за хуманитарна пауза в Газа

Това заяви британския външен министър Джеймс Клевърли в понеделник