Кнесетът на Израел одобри в четвъртък споразумението, подписано във Вашингтон на 15 септември за нормализиране на отношенията между Тел Авив и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщи израелската радиостанция Kан.

80 от 120 депутати от еднокамерния парламент подкрепиха мирното споразумение с ОАЕ, 13 бяха против. След одобрение в Кнесета документът ще бъде предаден за окончателна ратификация на израелското правителство, съобщи радиостанцията.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

Специална пленарна сесия на Кнесета, посветена на ратифицирането на споразумението, започна в 11:00 часа и продължи около девет часа. Премиерът Бенямин Нетаняху говори два пъти, външният министър Габи Ашкенази и повече от 50 други депутати, включително лидерът на парламентарната опозиция Яир Лапид, който приветства споразумението с ОАЕ, но критикува правителството в други области на дейност, също излязоха на парламентарната трибуна.

По-специално Нетаняху отбеляза, че споразумението с ОАЕ "има три характеристики". "Първият е, че няма териториални отстъпки от израелска страна. Освен това това е приятелско мирно споразумение. И то предвижда икономически споразумения с огромен потенциал за Израел", обясни премиерът. Той добави, че "Израел ще продължи да разширява кръга на мира с арабските страни" и изрази надежда, че палестинците "един ден също ще признаят Израел като национална държава на еврейския народ и ще тръгнат по пътя на истинско и искрено помирение".

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден"

Ашкенази от своя страна заяви, че неговият отдел, в рамките на месец след церемонията във Вашингтон, "създаде няколко работни групи за изработване на споразумения за сътрудничество" в конкретни области между двете страни. Той също така изрази надежда, че по време на очакваното посещение на министерската делегация на ОАЕ в еврейската държава през следващата седмица ще бъдат подписани редица готови документи.