Новият коронавирус принуждава повече висши израелски служители да бъдат изолирани, след като министърът на здравеопазването на страната, който е имал чести контакти с премиера Бенямин Нетаняху, е тестван положително, съобщи Министерството на здравеопазването в четвъртък, цитирано от АП.

Израелският министър на здравеопазването Яков Лицман и съпругата му, които са се заразили с вируса, са в изолация, чувстват се добре и се лекуват, се казва в изявлението. Искания за изолация ще бъдат изпратени на онези, които са били в контакт с министъра през последните две седмици, се казва в съобщението.

Израелският всекидневник Haaretz съобщава, че шефовете на израелската шпионска агенция Мосад и Съветът за национална сигурност са помолени да излязат в изолация заради контактите си с Лицман. Нетаняху влезе самостоятелно под карантина по-рано, след като неов асистент бе тестван положително за вируса, но Нетаняху досега е тестван отрицателно.

Израел почти се блокира напълно, за да се опита да овладее вируса. Страната отчете малко над 6 200 потвърдени случая и 29 души са починали от COVID-19, болестта, причинена от вируса.

Голямата израелска ултраправославна общност в Израел, чийто член е Лицман, е особено засегната от заразата. В ранните фази на епидемията някои равини отхвърляха или игнорираха ограниченията за движение, наложени от правителството, но съпротивата изглежда намалява.

В сряда Нетаняху нареди полицейски кордон около изключително православния град Бней Брак, източно от Тел Авив, за да ограничи движението до и от града. Бней Брак има втория най-голям брой случаи на коронавирус в Израел.

Повече от 1 млн. безработни в Израел за първи път от създаването му

Повече от 1 млн. безработни в Израел за първи път от създаването му

Безработна е почти една четвърт от работната сила в Израел