Израел бомбардира Газа с въздушни удари, а палестинските екстремисти възобновиха трансграничния ракетен обстрел днес след кратко затишие през нощта, по време на което ООН изпрати малък конвой с гориво в палестинския анклав, където световната организация уточни, че 52 000 души вече са разселени, информира "Ройтерс".

Най-малко двама души са били убити, 10 души са ранени, четирима от които сериозно, в последния ракетен залп от Ивицата Газа по района Ешкол в Южен Израел, уточняват израелски медици. Загиналите са чуждестранни работници.

Израелски ръководители настояха, че засега ще продължат с офанзивата да унищожат способностите на въоръжените палестински фракции "Хамас" и "Ислямски джихад" на фона на призивите на САЩ и други световни сили за прекратяване на конфликта.

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Готвела терористична атака в израелски води

"Боевете няма да спрат, докато не въведем пълна и дългосрочна тишина", настоя израелският министър на отбраната Бени Ганц във видеоизявление, обвинявайки "Хамас" за най-тежката ескалация в израелско-палестинските боеве от години.

"Хамас" започна да изстрелва ракети преди осем дни, за да отмъсти за това, което според тях е било нарушение на израелските права срещу палестинците в Йерусалим. Палестинците в окупирания от Израел Западен бряг и 21-процентовото арабско малцинство в Израел организираха обща стачка днес в знак на солидарност.

"Това позволява на другата страна, евреите, да осъзнаят голямото въздействие на арабите", каза 23-годишната Диаа Рабая до Дамаската порта между Източен Йерусалим и Стария град, като допълни: "Всеки ден, когато решат да не работят, това почти изважда страната от строя."

Израелски изтребители обстрелват терористични цели в Газа

Израелски изтребители обстрелват терористични цели в Газа

Акция на армията

Медицински служители в Газа твърдят, че са убити 213 палестинци, включително 61 деца и 36 жени. Израелските власти съобщават, че в Израел са убити десетима души, включително две деца.

Близо 450 сгради в Ивицата Газа са унищожени или силно повредени, включително шест болници и девет здравни центъра за първична помощ, съобщи хуманитарната агенция на ООН. Около 47 000 от 52 000 разселени са избягали в училища на ООН.

Израел уточни, че срещу него са изстреляни над 3 450 ракети от Газа, някои от които са паднали преди да достигнат територията му, а други са свалени от неговата противовъздушна отбрана "Железен купол". Допълва се, че израелските сили са ликвидирали около 130 бойци на "Хамас" и още 30 от "Ислямски джихад".

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел