Повече от 200 хил. души вече са участвали в гласуването за избор на паметник за централния московски площад "Лубянка", където се намира централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, наследничката на съветското КГБ, съобщава "Новости".

Гласуването се провежда в портала "Активен гражданин", който е на кметството на Москва.

В Русия гласуват за връщането на статуята на първия началник на съветското КГБ

В Русия гласуват за връщането на статуята на първия началник на съветското КГБ

Московчани избират между Дзержински и Ал. Невски

Към 22:26 часа вчера в надпреварата води паметникът на принца и православния светец от XIII в. Александър Невски, като за него са гласували 101 780 души (51%). За първия началник на съветското КГБ Феликс Дзержински глас са дали 98 296 души (49%).

Гласуването започна вчера в 10:00 часа и ще продължи до 5 март.

Писатели, блогъри и журналисти, сред които Захар Прилепин, Александър Проханов, Дмитрий Пучков, Леся Рябцева, излязоха с идеята да върнат паметника на Феликс Дзержински на "Лубянка".

Паметникът е демонтиран по време на августовските събития от 1991 г., като оттогава се намира в парка "Музеон".

Гласуването се случва в момент, когато носталгията по съветските вождове като Йосиф Сталин се засилва, докато младите руснаци все повече не знаят за репресиите от епохата на СССР.

Допитване на независимата социологическа агенция "Левада център" миналата година показа, че 41 процента от младите руснаци не знаели за репресиите по времето на Сталин.