Три десетилетия след като руснаците свалиха статуята на основателя на съветската тайна полиция Феликс Дзержински, те гласуват дали да я възстановят пред централата на контраразузнавателната служба в централната част на Москва, информира "Франс прес".

Едноседмичното гласуване започна днес за нов паметник, стоящ пред централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследника на КГБ, на московския площад "Лубянка" на един хвърлей разстояние от Кремъл.

САЩ: КГБ стои зад отравянето на Навални

САЩ: КГБ стои зад отравянето на Навални

Нови разкрития около опита за покушение срещу опозиционния лидер

Московчани избират между Дзержински, който се разглежда като символ на господството на КГБ над съветското общество, и Александър Невски, принц и православен светец от XIII век.

Към обяд днес в правителствения портал на Москва бяха пуснати около 50 000 гласа, а Невски към момента води на Дзержински с 53 срещу 47 процента.

Гласуването се случва в момент, когато носталгията по съветските вождове като Йосиф Сталин се засилва, докато младите руснаци все повече не знаят за репресиите от епохата на СССР.

Показаха характеристиката на Путин от КГБ

Показаха характеристиката на Путин от КГБ

Президентът на Русия - дисциплиниран, съвестен, изпълнителен

Допитване на независимата социологическа агенция "Левада център" миналата година показа, че 41 процента от младите руснаци не знаели за репресиите по времето на Сталин.

Оригиналната статуя на Дзержински беше свалена през август 1991 г., след като десетки хиляди отпразнуваха неуспешен пуч срещу Михаил Горбачов, последния ръководител на Съветския съюз, който причини неговото разпадане.

11-тонната бронзова статуя, държана в парк със съветски паметници в централната част на Москва, се разглежда като част от културното наследство на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че не бил запознат с възгледите относно вота на бившия служител на КГБ - руския президент Владимир Путин.

Старо учебно пособие на КГБ разкрива произхода на стратегията за фалшиви новини

Старо учебно пособие на КГБ разкрива произхода на стратегията за фалшиви новини

Пособието датира от 1989 г.