Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Израел ще наложи "висока цена" на подкрепяната от Иран групировка на хусите, която контролира Северен Йемен, след като те за първи път удариха централната част на Израел с ракета в неделя. Военният говорител на хусите Яхия Сареа заяви, че групировката е изстреляла нова хиперзвукова балистична ракета, която е изминала 2040 км за 11 и половина минути, предава Ройтерс.

След първоначалните доклади, че ракетата е паднала в открита зона, израелската армия съобщи по-късно, че тя вероятно се е разпаднала във въздуха, а отломки от прихващащи ракети на израелската ПВО са се приземили в полета и близо до жп гара. Никой не е пострадал.

Малко преди удара около 6:35 ч. местно време, в Тел Авив и централните части на Израел се чуха сирени за въздушна атака, което изпрати жителите в убежищата. По-късни Нетаняху заяви, че хусите трябва да очакват "висока цена" за нападенията си срещу Израел.

"Всеки, който се нуждае от напомняне, е поканен да посети пристанището Ходейда", заяви Нетаняху, позовавайки се на израелския въздушен удар през юли в Йемен в отговор на удар от дрон на хусите по Тел Авив.

Хутите са изстрелвали ракети и дронове по Израел многократно като израз на солидарност с палестинците от началото на войната в Газа, която започна с атака на "Хамас" през октомври миналата година.

Групата предупреди, че Израел трябва да очаква още удари, особено с наближаването на годишнината от операцията на "Хамас" на 7 октомври.

Израел ударил 140 цели на "Хизбула" в Ливан

Израел ударил 140 цели на "Хизбула" в Ливан

След като потвърди и за удари в Сирия през седмицата