През изминалата седмица в Ливан са били ударени повече от 140 цели на групировката "Хизбула".

Това са съобщили в петък военните, цитирани от The Jerusalem post. 

Сред тях са обект за производство на оръжия, терористична инфраструктура, складове за оръжие, наблюдателни пунктове и ракети носители, насочени към северните гранични общности на Израел.

Ударите са довели и до ликвидирането на няколко бойци от "Хизбула", включително командир на елитен отряд.

Израел потвърди за удари в Сирия през седмицата

Израел потвърди за удари в Сирия през седмицата

Атакуван е бил обект за производство на оръжия

Припомняме, че Израел потвърди за удари и в Сирия през седмицата. 

Армията съобщи в петък, че през изминалата седмица е действала срещу цели в Сирия, след като по-рано сирийските държавни медии съобщиха за въздушни удари на Израел в Западна Сирия, при които загинаха 16 души и десетки други бяха ранени.

"В Южна Сирия армията порази няколко терористи, които извършваха терористични дейности срещу Израел", се казва в изявление на израелската армия в петък, но не бяха предоставени допълнителни подробности.

Израелската армия рядко коментира свои действия в Сирия и отказа да коментира информацията на New York Times, че израелските специални сили са извършили рейд в обект за производство на оръжия близо до сирийско-ливанската граница в неделя.

Израелски удари в Сирия взеха 16 жертви
Обновена

Израелски удари в Сирия взеха 16 жертви

Ударен е център за химически оръжия с ирански експерти

В неделя сирийската държавна агенция SANA съобщи, че Израел е извършил удари по "няколко военни обекта в централния регион", без да уточнява какви обекти са били поразени.

В най-известната атака срещу Сирия от началото на войната в Газа, вероятно израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран през април, удар, който според Иран уби седем военни съветници, включително трима висши командири.

Ръководителят на "Хамас" Яхия Синуар благодари на лидера на ливанската групировка "Хизбула" Сайед Хасан Насрала за подкрепата на неговата група в конфликта с Израел, съобщи Хизбула в петък в първото съобщение, откакто Синвар стана лидер на Хамас през август.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" провежда атаки срещу Израел от близо година в конфликт през ливанско-израелската граница, който се води успоредно с войната в Газа. "Хизбула" твърди, че атаките й целят да подкрепят палестинците.

Лидерът на Хамас благодари на Хизбула в писмо до Насрала

Лидерът на Хамас благодари на Хизбула в писмо до Насрала

За подкрепата на неговата група в конфликта с Израел

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза във вторник, че израелските сили са близо до изпълнение на мисията си в Газа и фокусът им ще бъде насочен към границата с Ливан.

Израелските лидери казаха, че биха предпочели да разрешат конфликта чрез споразумение, което да отблъсне "Хизбула" от границата. "Хизбула заяви," че ще продължи да се бие, докато продължава войната в Газа.