Военната мисия на САЩ в Ирак ще приключи преди края на годината. Това бе потвърдено след среща на американския министър на отбраната Лойд Остин и иракския му колега Джума Инад, информират РИА Новости и БГНЕС.

"Министър Остин отново потвърди, че американските сили остават в Ирак по покана на иракското правителство да подкрепят иракските сили за сигурност. САЩ ще изпълнят поетите ангажименти от юли 2021 г., включително че до края на годината в Ирак няма да останат американски сили, изпълняващи бойни задачи", посочва се в писмено изявление на Пентагона.

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Стотици иракчани хващат самолет от Минск за вкъщи след неуспешни опити да влязат в ЕС

Иракските кюрди съставляват значителен брой от около 4 000 мигранти

Страните са обсъдили по-нататъшния етап на мисията на САЩ в Ирак, който ще се фокусира върху "консултиране, съдействие и обмен на разузнавателна информация" с иракските военни като част от кампанията срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Лойд Остин отново е осъдил неотдавнашния опит за атака срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Казими и е изразил надежда, че по-нататъшното формиране на новото правителство на арабската страна ще протече мирно.