Турски изтребител F-16 е свалил самолет Су-25 на военновъздушните сили на Армения. Това обявиха от арменското военно министерство, цитирани от руските медии.

Ереван подчерта, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения, като пилотът на Су-25 е загинал.

Впоследствие обаче Турция опроверга твърденията на Армения, че неин изтребител е свалил арменски самолет, съобщи "Блумбърг".

Ръководителят на пресслужбата на турската президентска администрация Фахретин Алтън заяви в интервю за агенцията, че изявленията на Армения са "напълно неверни".

От своя страна Министерството на отбраната на Азербайджан също отрече твърденията на Армения, че турски изтребител F-16 е свалил Су-25 на арменските ВВС.

"Информацията на арменските медии е лъжа и още една фантазия на арменската военна пропагандна машина", подчерта полковник Вагиф Даргяхли, ръководител на пресслужбата на азербайджанското военно ведомство.

В изявлението на арменското военно министерство се посочва: "Докато изпълняваше бойна задача по време на противъздушни и въздушни боеве, мултифункционален изтребител F-16 на турските ВВС свали над въздушната територия на Армения щурмовик Су-25 на арменските ВВС. Пилотът загина героично."

Представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованесян обвини Турция в пряка агресия.

"Турция извършва директна агресия срещу Армения", написа Ованесян във "Фейсбук".

По-рано арменският външен министър Зохраб Мнацаканян заяви, че нападение над арменския град Варденис е било извършено от турски дронове.

Според арменските военни F-16 е излетял от азербайджанското летище Гянджа и е осигурил удари по населени места и подразделения на арменските въоръжени сили край Варденис, Мец Масрик, Сотк, които са извършени от азербайджански безпилотни летателни апарати Су-25 и турски безпилотници "Байрактар".

Турският F-16 е навлязъл на 60 километра навътре на територията на Армания.

Чавушоглу: Турция е готова да подкрепи Азербайджан и на масата за преговори, и на бойното поле

Чавушоглу: Турция е готова да подкрепи Азербайджан и на масата за преговори, и на бойното поле

"Армения трябва да се оттегли от територията на Азербайджан"

Според предварителните информации атаката е била извършена от азербайджанското въздушно пространство.

Турция все още не е коментирала инцидента. 

Преди това Ереван заяви, че множество турски самолети са били ангажирани в конфликта от страна на Баку, като турски F-16 са подкрепяли азербайджански самолети и безпилотни летателни апарати по време на удари срещу арменски войски и бази.

По-рано днес Турция подчерта, че е готова да подкрепи Баку "както на масата за преговори, така и на бойното поле", изтъквайки, че нападение срещу Азербайджан е нападение и срещу Турция.

Русия сряза Турция за военната подкрепа за Азербайджан, само ескалирала конфликта

Русия сряза Турция за военната подкрепа за Азербайджан, само ескалирала конфликта

Други страни не трябвало да добавят масло в огъня

Изявленията бяха направени, след като Армения и Азербайджан влязоха във военни сблъсъци заради Нагорни Карабах в неделя, като двете страни се обвиниха взаимно в агресия и обявиха мобилизация.

Нагорни Карабах, в който живеят предимно етнически арменци, провъзгласи своята независимост от тогавашния съветски Азербайджан през 1991 г. Голям конфликт между Баку и Ереван се проточи до 1994 г., когато страните се договориха да започнат мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ, като Нагорни Карабах остава непризната република оттогава.