Два изтребителя на Катар са прелетели опасно близо до два граждански самолета от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато са били във въздушното пространство на Бахрейн. Това съобщи държавната новинарска агенция на ОАЕ, позовавайки се на гражданската авиация на арабската страна.

Уточнява се, че гражданската авиация на ОАЕ е осъдила "провокативното действие", което според властите е последвало два подобни инцидента, които са били предадени от ОАЕ на Международната организация за гражданска авиация.

Катар отрече твърдението в изявление на своята гражданска авиация, изтъквайки, че ОАЕ се опитва да прикрие собствените си нарушения на въздушното пространство на Катар.

ОАЕ, заедно със Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет, наложиха пътни, дипломатически и търговски санкции на Катар през миналия юни, като го обвиниха, че подкрепя регионалния враг Иран, както и ислямистки екстремисти. Катар отхвърли обвинението и обвини четирите държави, че се опитват да действат в съответствие с позициите си в областта на външната политика.

През юни 2017 г. Катар поиска от Международната организация за гражданска авиация да се намеси, след като неговите съседи в Персийския залив затвориха въздушното пространство за полетите от Катар като част от санкциите.

Гражданската авиация на Бахрейн потвърди инцидента, посочвайки, че два катарски бойни самолета са прелетели под Airbus A320 на ОАЕ, който е летял за Рим, принуждавайки го да лети на по-голяма височина.

Бахрейн уточни, че това е бил втори подобен инцидент, който е станал в същия ден. Не се уточнява авиокомпанията, на която е бил самолета.

Катарските изтребители са навлезли във въздушното пространство, контролирано от Бахрейн, без предварително разрешение, като са били взети необходимите мерки за подаване на жалба до Международната организация за гражданска авиация.

Въпреки че ОАЕ забрани на самолети на Катар да използват неговото въздушно пространство като част от ограниченията, Катар не наложи реципрочни мерки.