Изявленията на Турция относно кризата в Нагорни Карабах са абсолютно неприемливи, не помагат на ситуацията и звучат като призиви за война. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.  

„Смятам, че изявленията, излезли от устата на турското държавно ръководство, са абсолютно неприемливи по една проста причина: това са призиви не за мир, а за война. Това бяха призиви за разрешаването на конфликта с помощта на военна сила. Това противоречи на позицията на съпредседателите на минската група на ОССЕ и основите на световната общност”, коментира Лавров.

Насилието в сепаратисткия регион ескалира по-рано този месец. Баку и Ереван се обвиниха взаимно за провокиране на военните действия. На 5 април беше постигнато прекратяване на огъня след дни на сблъсъци, които доведоха до многобройни жертви и от двете страни.

Конфликтът в Нагорни Карабах започна през 1988 г., след като автономният регион с преобладаващо арменско население се опита да се отцепи от Съветската социалистическа република Азербайджан. Регионът обяви независимост, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г., предизвиквайки война, която продължи до 1994 г.