Колумбийските власти иззеха 54 млн. долара в брой и в златни кюлчета, открити при серия полицейски акции срещу най -големия наркокартел в Колумбия - Норте дел Вале, който по данни на Вашингтон е внесъл в САЩ над 500 тона кокаин, съобщава БиБиСи.

19 млн. долара са открити във вакуумиран опакован пакет, скрит зад лъжлива стена в град Кали. Другите три пакета са били намерени по-рано тази седмица в предградия на град Кали. Колумбийският президентът Алваро Урибе поздрави полицията за „голямото постижение".
„Това е крачка напред в премахването на престъпните групировки, на наркотрафикантите и на корупцията в Колумбия ," подчерта Урибе.

По време на акциите си колумбийските полицаи са били подпомагани от представители на американската служба за борба с наркотиците. От полицията в Богота уточняват, че акцията им е била предприета след получаване на секретна информация от човек, имащ пряк достъп до Норте дел Вале.

Наблюдатели коментират, че въпреки полицейските акции търговията с наркотици ще продължи. От друга страна в Норте дел Вале трескаво търсят кой е виновен за изтеклата информация, след като загубиха 54 млн. долара, а 20 техни сподвижници бяха задържани.

Картелът Норте дел Вале се превърна в най-силната наркомафия в страната след разбиването на картелите в Меделин и Кали през 1980 г. и в началото на 90-години, припомнят от БиБиСи.