Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърля предупрежденията на руския президент Владимир Путин, че разрешаването Киев да използва западни оръжия за удари на територията на Русия може да доведе до ескалация. Според него алиансът е чувал подобни предупреждения много пъти преди, предават от Reuters.

Столтенберг коментира ситуацията по време на срещата на външните министри на НАТО в Прага.

"Това не е нищо ново. Всеки път, когато съюзниците от НАТО оказват подкрепа на Украйна, президентът Путин се опитва да ни заплаши да не правим това. А за ескалация - ами, Русия ескалира (ситуацията), като нахлу в друга държава", посочи той пред репортери.

По-рано Йенс Столтенберг заяви, че Украйна има право да нанася удари по законни военни цели в Русия, особено след като границата и фронтовата линия близо до Харков са повече или по-малко еднакви. По негови думи не е разумно да се предполага, че Киев не трябва да отвръща на атаките.

Столтенберг: Украйна все още може да победи на бойното поле

Столтенберг: Украйна все още може да победи на бойното поле

Той е убеден, че съюзниците трябва да разрешат на Украйна да атакува цели на руска теритоория със западни оръжия

"Разбира се, ще е много трудно за Украйна да се защитава, ако не им бъде позволено да използват модерни оръжия, за да отблъснат тези атаки. Украйна има право на самоотбрана, ние имаме право да помогнем на Украйна да отстоява правото си на самоотбрана и това не прави съюзниците от НАТО страна в конфликта", категоричен е Столтенберг, като добави, че така е било през февруари 2022 г., така е било и миналата година, така и остава.

Припомняме, във вторник Путин предупреди членовете на НАТО да не позволяват на Украйна да използва техни оръжия на руска територията, като отново повиши риска от ядрена война. Няколко държави-членки в НАТО вече премахнаха ограниченията, наложени върху използването на оръжия за Киев. Днес Русия предупреди още, че възможността да използва ядрени оръжия срещу Украйна не е блъф.

От Берлин съобщиха, че Украйна може да използва германски оръжия, за да се защити срещу атаки на територията на Харков, в съответствие с международното право.

В изразена промяна в политиката президентът на САЩ Джо Байдън също разреши на Киев ограничено използване на доставени от САЩ оръжия в Русия. Решението на Байдън се отнася само за цели в Русия близо до границата с района на Харков. Към момента САЩ е най-големият доставчик на оръжия за Киев.

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Според него американската помощ все още не е достатъчна за новите бригади в Харковска област