Германия намекна, че Украйна може да използва оръжия, доставени от западни страни, за да се защитава от атаки, извършени от вътрешността на Русия срещу граничната Харковска област, в съответствие с международното право, съобщава "Ройтерс".

Германия обсъди със съюзниците факта, че Русия е нанесла удари по района на Харков от позиции в руската гранична зона в непосредствена близост, заяви говорител на правителството.

"Убедени сме, че Украйна има правото, гарантирано от международното право, да се защитава от тези атаки", посочи той.

"За да направи това, тя може да използва и оръжията, доставени за тази цел в съответствие с международните си правни задължения; включително доставените от нас", отбеляза говорителят.

Изявлението идва след дни на анализ на правителството на германския канцлер Олаф Шолц относно това дали е променило позицията си относно разрешаването на Киев да използва германски оръжия за удари по руска територия.

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Според него американската помощ все още не е достатъчна за новите бригади в Харковска област

Украйна оказва натиск върху поддръжниците си - главно Съединените щати - да ѝ позволят да използва получените оръжия с по-голям обсег, за да поразява цели в Русия.

До момента Съединените щати и Германия отказват да позволят на Киев да нанася удари през границата от страх, че това може да ги въвлече в пряк конфликт с Москва.

Преди дни шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за нападение срещу руска територия, това не означава, че Алиансът е пряко замесен в конфликта.

По-рано той призова съюзниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Москва незабавно осъди призива му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че коментарът на Столтенберг показва как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува да предизвика глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета световна война.

Столтенберг: Украйна все още може да победи на бойното поле

Столтенберг: Украйна все още може да победи на бойното поле

Той е убеден, че съюзниците трябва да разрешат на Украйна да атакува цели на руска теритоория със западни оръжия