Комитетът на Арабската лига за Йерусалим, посветен на ескалацията на насилието на Храмовия хълм в Йерусалим, Израел, ще проведе среща в четвъртък в йорданската столица Аман. В него ще участват външните министри на Алжир, Египет, Йордания, Катар, Мароко, Палестина, Тунис и Саудитска Арабия, предаде агенция Петра. На срещата ще присъства и външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед Ал Нахайян, като представител на държава - членка на Арабската лига, която сега е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано кралят на Йордания Абдула II се свърза по телефона с редица арабски лидери и обсъди с тях "стъпки за противодействие на незаконните мерки на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим". Той проведе разговори и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Йорданският монарх подчерта, че провокативните действия на Израел подкопават шансовете за постигане на мир в Близкия изток и уреждане на палестинския проблем на основата на мирно съвместно съществуване на двете държави.

Стотици ранени и задържани при сблъсъците в Йерусалим

Стотици ранени и задържани при сблъсъците в Йерусалим

Според Израел, силите за сигурност са действали превантивно по празниците

От своя страна вицепремиерът и външен министър на Йордания Айман ал Сафади каза в сряда на среща с делегация на Държавния департамент на САЩ, че Израел "трябва стриктно да спазва историческия, правния и демографски статут на Източен Йерусалим".

Спокойствието на Храмовия хълм и Стария град ще бъде възстановено, когато Израел гарантира свободен достъп на мюсюлманските поклонници до джамията Ал-Акса, подчерта той.

Припомняме, че напрежението в Източен Йерусалим ескалира на 15 април, след като група еврейски поклонници посетиха Храмовия хълм. Израелската полиция разпръсна протестиращите араби, десетки хора бяха задържани. Имамът на джамията Ал-Акса, шейх Акрам Сабри, обвини за сблъсъците еврейските заселници.

В сряда израелски полицаи влязоха отново в ислямския храм и поставиха контролно-пропускателни пунктове в Стария град и близо до портата, водеща към джамията.