Йордания извърши редки въздушни удари по южна Сирия в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Ударена е свързана с Иран фабрика за наркотици, като е убит контрабандист, за когото се твърди, че стои зад големи превози през границата на двете страни.

Това са заявили местни източници и източници от разузнаването.

Единият удар е ударил изоставено съоръжение за наркотици в южната провинция Дераа в Сирия, свързано с подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", която е съюзник на сирийското правителство.

Друг удар срещу село Шааб, в съседната провинция Свейда, близо до границата с Йордания, уби сирийския наркобос Мари ал-Рамтан и семейството му, докато бяха у дома.

"Както домът на Рамтан, така и съоръжението бяха оставени в руини", каза Райън Маруф, сирийски изследовател, проследяващ търговията с наркотици.

Смята се, че фабриката за наркотици в град Дераа на Хараб ал Шахем е била място за срещи на платени от "Хизбула" контрабандисти, каза Маруф, потвърждавайки разказите на местни източници, запознати с въпроса.

Йордания иска от САЩ помощ срещу нарковойната в Сирия

Йордания иска от САЩ помощ срещу нарковойната в Сирия

Кралят на Йордания Абдула предупреди за нарастването на насилието на Западния бряг

Рамтан, основен дилър на наркотици в Южна Сирия, е вербувал стотици бедуински превозвачи, които се присъединяват към редиците на свързаните с Иран милиции, които контролират Южна Сирия, твърдят йордански и регионални източници от разузнаването.

Той е бил осъждан на смърт няколко пъти през последните години задочно от йордански съдилища за трафик на наркотици, твърдят съдебни източници.

Две регионални разузнавателни служби и западен дипломатически източник, който следи ситуацията в Южна Сирия, потвърдиха, че йордански военни самолети са ударили двете цели, свързани с наркотици, в рядко нападение в Сирия от началото на конфликта, който продължава повече от десетилетие.

Външният министър на Йордания Айман Сафади отказа да потвърди, че страната му е извършила удара, когато беше попитан по време на пресконференция.

"Когато предприемем някаква стъпка, за да защитим националната си сигурност или да се изправим срещу всяка заплаха, ще я обявим в точното време", каза той.

Йордания е както дестинация, така и основен транзитен маршрут към богатите на петрол страни от Персийския залив за каптагон, евтин амфетамин, който според западните и арабските държави се произвежда и изнася от опустошената от война Сирия.

Правителството на сирийския президент Башар ал-Асад отрича да е замесено в производство и контрабанда на наркотици. Иран твърди, че обвиненията са част от западни заговори срещу страната.

Хизбула също отрича участие в търговията с наркотици и казва, че обвиненията на Йордания отразяват кампанията на Вашингтон за подкопаване на влиянието на Иран в региона.

Инцидентът идва само дни след като Сафади заплаши да удари вътре в Сирия, ако Дамаск не спре контрабандата. Свързаната с Иран нарковойна представлява заплаха не само за националната сигурност на Йордания, но и за страните от Персийския залив, каза Сафади.

Ударите бяха послание към Дамаск, че не бива да бърка решимостта на Аман в момента, в който ръководеше арабските усилия за прекратяване на отчуждението на Сирия, казаха двама официални лица, пожелали анонимност.

Йордански официални лица казват, че техните опасения относно нарастването на контрабандата на наркотици са били изразени през последните месеци на срещи по сигурността със сирийските власти, където са получили обещания, но не са видели реални опити за ограничаване на търговията.

Припомняме, че в началото на март кралят на Йордания Абдула поиска от САЩ помощ за борба с разрастващата се нарковойна по границите със Сирия, за която обвиняват подкрепяните от Иран милиции.

Йордания има приблизително 375 км дълга граница със Сирия.