Административната цялост на Район Тараклия, където живее най-многобройното компактно българско население в Молдова, ще бъде запазена. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на визитата си в Молдова, съобщава БТА

Тя похвали власите в Молдова за това, че дават възможност за развитие, за опазване на традициите, на обичаите и на българския език. В момента, в който изчезне езикът, много скоро след това и общността се разпилява, поясни Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че страната е направила голям скок по пътя си към членството в ЕС. Има още препоръки, но един от основните критерии за пълноправно членство в съюза е спазването на човешките права и особено на правата на етническите общности, уточни Йотова.

Председателят на молдовския парламент Игор Гросу засегна темата за Тараклийския университет. По думите му са предприети стъпки в посока учебното заведение да стане филиал на Русенския университет. От страна на България е разрешено създаването на филиала. Остава ние да променим своето законодателство, за да стане това възможно, добави той.

Докато е на посещение в Молдова Илияна Йотова ще посети Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев и ще открие реновирания паметник на българския революционер Христо Ботев.

Отпускат 1 млн. лева за Тараклийския университет в Молдова

Отпускат 1 млн. лева за Тараклийския университет в Молдова

Средствата са за преодоляване на финансовите проблеми на ВУЗ-а