Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" в Полша Ярослав Качински смята, че Германия иска да изгради федерален Европейски съюз под ръководството на Берлин и нарече тези планове създаването на "Четвъртия райх". Подобни изявления Качински направи в интервю за "Ежедневен полски вестник".

Според Качински новото германско правителство се стреми да федерализира ЕС и иска да подчини поляците, като ги лиши от правото им на самоопределение.

"Ако ние като поляци се съгласим на такова модерно гражданство, ще бъдем деградирани по различни начини. И лудостта на енергийната трансформация, независимо от икономическите и социалните разходи, ще доведе полските семейства до бедност в рамките на десетилетие", каза той.

Брюксел започна наказателна процедура срещу Полша за примата на правото

Брюксел започна наказателна процедура срещу Полша за примата на правото

Ескалация на конфликта с Варшава

Както добави политикът, има страни, които "не са ентусиазирани от перспективата за създаване на Четвърти германски райх на базата на ЕС". "Този ​​термин не е нещо осъдително, защото не говорим за Третия райх, а за препратка към Първия ( т.е. Свещената Римска империя). Мисля, че отразява доста добре посоката на тези промени", обясни Качински.

Според него основният инструмент, използван в тази дейност, е Европейският съд, който е издал няколко решения във връзка с Полша, които са предизвикали остри критики от полските власти. "Формулира се непотвърдена теза, че съдът не ограничава нищо. Тоест не разпоредбите на договорите, а неговите решения са източник на правото. Той може свободно да тълкува европейското право и да прави по същество узурпаторски изводи от него", каза политикът.

Полша ядоса САЩ с бързо прокарване на закона за медиите

Полша ядоса САЩ с бързо прокарване на закона за медиите

Според критици целта е задушаване на критична към управляващите телевизия

"Може да се каже, че европейските институции радикално отхвърлиха [европейските] договори". "Договорите в ЕС престанаха да действат и съдът на ЕС стана новият законодател", каза Качински.