Полският парламент прие днес законопроект за медиите, който според критици има за цел да заглуши новинарски канал, критичен към правителството, в неочакван ход, който ще предизвика безпокойство относно свободата на медиите и ще поднови дипломатически спор със САЩ, информира "Ройтерс".

Критици казват, че законодателството ще засегне способността на новинарския канал TVN24, собственост на американската медийна компания Discovery Inc, да работи, тъй като затяга правилата около чуждестранната собственост върху медиите в Полша.

Медиите в Полша протестират срещу нов закон

Медиите в Полша протестират срещу нов закон

Заради нов закон върху приходите от реклами

Гласуването влошава отношенията със САЩ, най-влиятелния съюзник на Полша, в момент на засилено напрежение в Източна Европа заради все по-напористата Русия.

Депутатите не беше предвидено да гласуват по законопроекта, но след свикване на комисия в кратък срок, за да обсъди въпроса, той влезе в дневния ред и беше гласуван за броени минути.

Приемането на законопроекта с главоломна скорост точно преди коледната ваканция е успех за управляващата националистическа партия "Право и справедливост", след като имаше въпросителна дали може да събере достатъчно гласове, за да бъде прието оспорваното законодателство.

Законът за медиите като тест за управляващите в Полша

Законът за медиите като тест за управляващите в Полша

"Право и справедливост", загуби парламентарното си мнозинство

Законопроектът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, за да се превърне в закон. Президентът, съюзник на правителството, по-рано каза, че поглъщанията на чуждестранни медийни групи трябва да се извършват при пазарни условия, а не с принудителни решения, в знак, че може да използва властта си, за да наложи вето на законопроекта.

"Законът..., разбира се, ще бъде анализиран от нас и ще бъде взето съответното решение. Вече говорих за гледната точка, от която ще оценявам законопроекта", посочи Дуда пред репортери.

Шарже д'афер на САЩ във Варшава призова Дуда да "защити свободата на словото и бизнеса".

"Съединените щати са изключително разочаровани от днешното приемане на законопроекта за медиите", написа Бикс Алиу в "Туитър".

Брюксел планира медиен закон, защитава свободата на медиите в ЕС

Брюксел планира медиен закон, защитава свободата на медиите в ЕС

Срещу големи медийни групи и намеса на правителствата

Опозиционни депутати настояха, че начинът, по който е била свикана комисията, е незаконен и нарушава демократичните стандарти.

Майката на TVN24, TVN, е собственост на Discovery чрез фирма, регистрирана в Нидерландия, за да се заобиколи забраната за неевропейски фирми, притежаващи повече от 49% от полските медийни компании. Законопроектът, приет от парламента днес, ще предотврати това заобикаляне.

Управителният съвет на TVN Grupa Discovery нарече гласуването "безпрецедентна атака срещу свободните медии" и подчерта в изявление, че компанията е "решена да защити инвестициите си в Полша".

Партията "Право и справедливост" отдавна твърди, че чуждестранните медийни групи имали твърде голямо влияние в Полша, изкривявайки обществения дебат. "Право и справедливост" твърди още, че законопроектът имал за цел да попречи на страни като Русия или Китай да придобият влияние върху полските медии.

Депутатката от "Право и справедливост" Йоана Лихочка увери в изявление: "Правилото за ограничаване на неевропейски капитали в медиите е в съответствие с европейското законодателство и е валидно в много страни от ЕС. Това правило е в сила в Полша от години - изменението го подпечатва и прави невъзможно заобикалянето му."

Критици изтъкват, че действията срещу чуждестранни медийни групи се опитват да ограничат свободата на медиите и са част от все по-авторитарен дневен ред, който вече вкара Варшава в спор с Брюксел относно правата на ЛГБТ и заради промените в съдебната система, които според ЕС подкопават независимостта на съдилищата.