Полското правителство, оглавявано от дясната партия "Право и справедливост", загуби парламентарното си мнозинство, след като коалиционната партия "Договор" обяви, че излиза от съюза заради споровете около законопроект за медиите, съобщава Reuters.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки вчера поиска отстраняването на министъра на развитието, труда и технологиите Ярослав Говин. Причината Говин да бъде уволнен е изявлението му, че медийният законопроект, който трябва да бъде гласуван днес, е атака срещу плурализма. Говин обаче се намира и в цялостно противопоставяне по отношение на данъчните реформи във програмата на водещата политическа формация в Полша.

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Полша не трябва да остава в ЕС на всяка цена, уверен министърът на правосъдието

Зиобро е "категоричен противник да се поддаваме на незаконното изнудване на ЕС"

След уволнението си Говин намекна пред частната радиостанция RMF FM, че всеки от законодателите е получил "много политически привлекателно" предложение да остане в Обединените десни, включително министерски постове, и за да се събере нужното мнозинство за прокарване на закона.

Оцеляването на управляващата обединена дясна коалиция обаче е несигурно, въпреки че управляващите от "Право и справедливост" заявяват, че има възможност да получат подкрепа и от някои опозиционни депутати, включително от крайнодесния съюз "Конфередерация".

Законопроектът за медиите ограничава дела на чуждестранната собственост в медийния сектор. Критиците му се опасяват, че това е опит да се заглуши независима американска телевизия, която критикува правителството. На практика медийният закон ще принуди американската медийна къща Discovery Inc. да продаде своя дял в мрежата TVN, но и новинарския канал TVN24, който е с голяма популярност, но лицензът му изтича в края на септември месец. "Право и справедливост" настоява на законодателството с аргумент, че иска да спре държави като Русия и Китай да поемат контрола върху полските радиостанции.

Гласуването днес в парламента ще се превърне в тест за стабилността на управлението и за това дали "Право и справедливост", която е на власт в Полша от 2015 г., ще продължи да управлява страната.

Полша закрива дисциплинарната камара на съдиите, съобразява се с исканията на ЕС

Полша закрива дисциплинарната камара на съдиите, съобразява се с исканията на ЕС

Съдът на ЕС постанови, че камарата нарушава правилата на ЕС