В Украйна трябва да бъде изпратена международна мироопазваща мисия, предаде "Ройтерс".

Агенцията се позова на думите на лидера на управляващата партия в Полша и вицепремиер Ярослав Качински. Той говори на съвместана пресконференция в Киев заедно с украинския президент Володимир Зеленски.

"Смятам, че е необходимо да имаме мироопазваща мисия - от НАТО или може би от някоя по-широка международна структура - но мисия, която ще може да се брани, която ще действа на украинска територия", каза Ярослав Качински.

Посещението на трима премиери в Киев е рисковано, но си заслужава

Посещението на трима премиери в Киев е рисковано, но си заслужава

Израз на солидарност

Премиерите на Чехия, Полша и Словения пристигнаха в Киев по-рано във вторник в знак на подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски, който ги информира за войната с Русия.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки и вицепремиерът Ярослав Качински, чешкият им колега Петр Фиала и словенският Янез Янша предприеха опасното пътуване с влак до Киев, който е близо до обкръжение от руските сили. Те са първите западни посетители на града от началото на войната преди три седмици.

Лидерите на ЕС благодариха на украинците за това, че защитават "основните европейски ценности", и отправиха послание за увереност, като Фиала заяви: "Вие не сте сами. Нашите страни са с вас. Европа е с вашата страна".

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

Столтенберг: Трябва да пренастроим военната си позиция за нова реалност

Зеленски изрази благодарност за посещението им, като го нарече "мощно свидетелство за подкрепа" и заяви пред репортерите: "със съюзници като тези ще спечелим тази война".