За полския, чешкия и словенския премиер е рисковано да посетят Киев, каза полски заместник-министър на външните работи, но пътуването си "заслужава да се предприеме в името на ценностите".

Лидерите, заедно с ръководителя на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, взеха влак за Киев за разговори с украинския президент и премиер.

Твърди се, че представляват Европейския съюз, отбелязва Би Би Си.

Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигнаха в Киев

Премиерите на Полша, Словения и Чехия пристигнаха в Киев

Моравецки: Трябва да спрем трагедията, тази война е заради жесток тиранин

Полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач посочи, че лидерите на Полша, Украйна и балтийските държави отлетяха за Тбилиси през 2008 г. в демонстрация на подкрепа след инвазията на Русия в Грузия.

Полският президент по това време беше покойният брат близнак на Ярослав Качински, Лех - и Ярослав го придружи по време на пътуването.

"По това време нито на полския президент, нито на неговия украински колега им липсва смелост да застанат на страната на атакуваната нация", каза Пшидач пред полската телевизия.

Той каза, че пътуването "очевидно е рисковано", описвайки руското ръководство като "варвари".

"Въпреки това министър-председателите решиха, че този риск си струва да се поеме в името на ценностите, в името на нашата обща сигурност и в името на солидарността с украинската нация", каза той.