Ръководителят на Чеченската република в състава на Руската федерация Рамзан Кадиров нарече смешни санкциите, наложени от западните страни срещу него и членовете на семейството му. Според него би се страхувал единствено от "санкциите на Всевишния" и руския президент Владимир Путин, цитира думите му ТАСС.

"Това е смешно. Жена ми и омъжените ми дъщери никога не са се занимавали с политика, не са работили никъде. И въпреки това са им наложили санкции. Просто искат да ни изплашат. Страх ме е от санкциите на Всевишния и санкциите на президента на страната, всичко останало са глупости", каза Кадиров по време на маратона "Нови хоризонти" на Руското общество "Знание".

"Днес ние не се бием срещу Украйна и Бандера. Ние се борим срещу НАТО", така коментира руската инвазия в Украйна и разкритикува и германския канцлер Олаф Шолц, който според него "се държи като шизофреник", а не като "държавен глава". "Той не се интересува от световните правила", добави Кадиров.

Властите на Мариупол планират да възприемат опита на Чеченската република при възстановяването на града, те ще бъдат подкрепени, написа Кадиров в сряда в своя канал в Telegram.

"В Мариупол постепенно се установява мирен живот. Вече е започнала работа по възстановяването на градската инфраструктура и социално значимите съоръжения. Градските власти планират да възприемат опита на Чеченската република. Нашият опит за бързо и ефективно възстановяване на удобната и красива градска среда ще окаже значителна подкрепа на местните власти", написа Кадиров.

Той добави, че по негово указание депутатът от Държавната дума Адам Делимханов и председателят на чеченския парламент Магомед Даудов са се запознали с хода на възстановителните работи в Мариупол и са се срещнали с ръководителя на градската администрация Константин Иващенко.

"Константин Владимирович изрази желание за тясно и взаимноизгодно сътрудничество с Чеченската република. Той също така отбеляза приноса на нашите сили за сигурност за освобождението на Мариупол от бойците на националистически батальони и за благотворителната помощ на Регионалната обществена фондация на името на Героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров", добави ръководителят на Чечения.

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкова много време

Припомняме, че във военните действия в Мариупол и в обсадата на завода "Азовстал" взеха участие значителен брой чеченски военни, а самият Кадиров бе повишен в чин генерал-лейтенант от руския президент. Той се изказва често доста крайно и понякога бива опровергаван от официален Кремъл. 

В тази връзка британското разузнаване заяви по-рано през деня, че поради тежките загуби край Мариупол руската армия е била принудена да привлече значителен брой допълнителни части, които не са част от редовните сили, включително и такива от Чечения, за да щурмуват града.

В поредната си оценка за развитието на войната в Украйна британското министерство на отбраната изчислява, че "няколко хиляди бойци" от Чечня сега са съсредоточени главно около Мариупол и Луганск.

"Тези сили вероятно се състоят от доброволци и части на Националната гвардия, които обикновено отговарят за поддържането на властта на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров", се казва в обобщение на британското отбранително ведомство. "Вероятно Кадиров държи този контингент под личен контрол, а братовчед му Адам Делимханов по всяка вероятност е действал като чеченски полеви командир в Мариупол.", се заявява в сводката.

"Разполагането на толкова разнородни войски на бойното поле предполага значителни проблеми за Русия при обезпечаването на кампанията ѝ в Украйна и вероятно води до липса на единство на командването, което продължава да вреди на действията на Русия", смятат още от британското министерство на отбраната.

Съюзникът на Путин – Кадиров, планирал отвличане на деца в Украйна

Съюзникът на Путин – Кадиров, планирал отвличане на деца в Украйна

Нахлули в детски дом, но не заварили там деца