Лидерът на руския регион Чечня Рамзан Кадиров каза в понеделник, че се гордее със сина си Адам, който преби затворник, обвинен в изгаряне на Корана, предава "Ройтерс".

Кадиров публикува коментарите в Telegram, придружени от клип, в който се вижда как млад мъж удря с юмруци и рита друг мъж, свит на стол, преди да го събори на пода и да го удари по главата.

Чеченският лидер, който се представя като безмилостен съюзник на президента Владимир Путин, каза, че пуска видеото, за да разреши всякакви съмнения дали инцидентът, за който беше съобщено за първи път миналия месец, наистина се е случил.

"Той го победи и постъпи правилно", каза Кадиров.

"Без преувеличение, да, гордея се с постъпката на Адам", каза той, добавяйки, че уважава момчето за това, "идеали на възрастен за чест, достойнство и защита на своята религия".

Затворникът Никита Журавел се оплака от нападението на руския омбудсман по правата на човека, която каза миналия месец, че е отнесла въпроса до своя колега в Чечня.

46-годишният Кадиров управлява Чечения с желязна ръка, откакто стана президент през 2007 г., следвайки стъпките на баща си Ахмат, който беше убит при бомбен взрив през 2004 г. Той се радваше на щедро финансиране от Путин за възстановяване на предимно мюсюлманския регион, който пострада опустошение в две войни след разпадането на Съветския съюз, когато той се опита да се откъсне от контрола на Москва.

Кадиров дава все по-голяма публичност на тримата си синове тийнейджъри, които каза миналата година, че изпраща да се бият на страната на Русия във войната в Украйна. Степента на действителното им участие в някакви бойни действия не е ясна.

Най-големият, Ахмат, беше сниман с Путин в Кремъл през март, подхранвайки слуховете, че е подготвян за наследник на Кадиров.

Здравето на Кадиров е обект на интензивни спекулации, като този месец се появиха слухове, че той е мъртъв или в кома. Миналата седмица той публикува публикация в Telegram, в която казва, че е добре и причината да пътува до московска болница е да посети леглото на болен чичо.

Украйна се съмнява, че Кадиров е здрав

Украйна се съмнява, че Кадиров е здрав

Не вярва в публикуваните в неделя негови изявления