Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров нареди да се засили противодействието на радикалната идеология в републиката след терористичните атаки в Дагестан, съобщава "Интерфакс".

"Във връзка с последните трагични събития в Дагестан призовах ръководството на правоохранителните органи да засилят усилията си за осигуряване на обществената безопасност и предотвратяване на тероризма и религиозния екстремизъм, особено да се наблегне на противодействието на радикалната идеология, идваща от европейските страни", написа Кадиров в канала си в Telegram.

Той отбеляза, че на всички атаки срещу живота на служители на реда и държавни агенции ще бъде даден решителен отговор.

"Призовах също всеки чеченец да бъде особено бдителен към своите най-близки роднини, за да ги предпази от вредното влияние на терористичната идеология по този въпрос, което може да доведе до сериозни трагични последици", добави ръководителят на Чечения.

Броят на жертвите при атаките в Дагестан продължава да расте

Броят на жертвите при атаките в Дагестан продължава да расте

Убитите са вече 19

Прпокмняме, че на 23 юни въоръжени бойци нападнаха синагога и църква в Дербент, както и църква и пост на КАТ, разположени до синагогата в Махачкала. В резултат на това загинаха 21 души, включително 15 полицаи и член на руската национална гвардия, а над 20 души бяха ранени. Петима бойци са ликвидирани и самоличността им е установена. Според ръководителя на републиката Сергей Меликов атаките в Дагестан са извършени от хора от Сергокалинския район. По-късно ръководителят на областта Магомед Омаров беше задържан и арестуван за 10 дни. По предварителни данни един от синовете му е бил сред екстремистите, извършили терористичната атака в Дагестан в неделя.

Образувани са наказателни дела по буква "б" на част 3 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористичен акт), част 4 на чл. 222 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно придобиване, съхранение, транспортиране на огнестрелни оръжия), ал. "а", "б" част 4 от член 226 от Наказателния кодекс на Руската федерация (кражба на огнестрелно оръжие).

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

Руски депутат от Дагестан: Украйна и НАТО стоят зад кървавите нападения

В кавказката република е въведено военно положение

Ръководителят на Дагестан нареди във вторник да бъдат извършени проверки на миналото на политическия елит на страната, за да се увери, че никой няма връзки с радикалния ислям след нападението през уикенда, при което бяха убити 21 души.

Сергей Меликов, губернаторът на мюсюлманския южен регион, където въоръжени мъже нападнаха църкви и синагоги в неделя вечерта, каза, че също е против местните жени да носят воал с никаб след съобщения, че един от въоръжените мъже е планирал да избяга с никаб, маскиран като жена.

Атаката, която е третият сериозен инцидент в Русия тази година, свързан с ислямистки бойци, създаде главоболие за президента Владимир Путин, който казва, че страната трябва да съсредоточи ресурсите си върху спечелването на войната в Украйна, нещо, което Москва нарича специална военна операция.

"Разпоредих да бъдат проучени и проверени личните дела на всички, които заемат ръководни постове в Дагестан, включително и на депутатите от народното събрание (местния парламент). Ще го направим на няколко етапа", каза Меликов пред депутатите .

Решението на Меликов отразява опасенията, че политическият елит на Дагестан е бил инфилтриран от радикални ислямисти, след като двама от стрелците бяха идентифицирани като синове на местен служител, друг като минала връзка с прокремълска партия, а друг стрелец, идентифициран като роднина на бивш високопоставен служител.

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в  Дагестан

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор с Владимир Путин

Бившият съветник на Кремъл Сергей Марков твърди, че атаката е показала, че елитът на Дагестан е бил "заразен" от радикален ислям.