Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) търпят сериозни загуби сред личния си състав, така че са принудени да ги компенсират с необучени новобранци. Това написа ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров във вторник в канала си в Telegram, съобщи ТАСС.

Би Би Си: Около 500 загинали мобилизирани руснаци

Би Би Си: Около 500 загинали мобилизирани руснаци

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи

"Последните дни за украинските войски и формированията на НАТО се оказаха изключително натоварени с различни събития, разбира се, не много добри. Нашият враг понася големи загуби в жива сила и техника, останалото е просто деморализирано. В резултат на това Украинското командване се опитва да компенсира загубите с неподготвени новобранци, които наистина не знаят как да държат оръжие в ръцете си", пише Кадиров.

Той отбеляза, че сред войниците от въоръжените сили на Украйна има все по-малко хора, желаещи да се съпротивляват на настъпващите руски войски.

"Специалната операция по освобождаване на окупираните територии на Донбас протича по план. На този етап войниците от чеченските части не наблюдават съществени пречки. Изпълнението на оперативните задачи протича системно и бавно, поради което е възможно значително да се намалят щетите за личния състав", обясни Кадиров.

Украйна твърди за над 100 000 убити руски войници от началото на войната

Украйна твърди за над 100 000 убити руски войници от началото на войната

Унищожени са и 3000 танка и около 6000 други бронирани машини

Според него, новите методи на водене на война и навременното прегрупиране на войските са помогнали на руските войски. Това се потвърждава пряко от успехите по основните направления, добави ръководителят на Чечня.

Припомняме, че от украинска страна твърдят обратното.

Русия е загубила над 100 000 войници от началото на войната. Това обяви на 22 декември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. 

В края на ноември британското разузнаване съобщи, че руските резервисти, мобилизирани във войната в Украйна, биват убивани "в голям брой". От ведомството отбелязаха, че е твърде вероятно медицинското състояние на резервистите да не се оценява адекватно, така че мнозина от тях са принудени да служат със "сериозни, хронични заболявания".

За последно Москва отчете своите бойни загуби през септември, когато заяви, че 5937 войници са били убити в сражения.

ISW: Думата на Путин тежала повече от указ за мобилизацията

ISW: Думата на Путин тежала повече от указ за мобилизацията

Официално според Кремъл почти няма дезертьори

Редовно западни източници отчитат продължаващите проблеми с руската мобилизация и дезартьорите.