Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че времето му като глава на републиката е отминало и постът трябва да бъде поет от друг човек, предаде агенция „Новости”.

Руските медии обявиха новината за шокираща.

„Ако трябва са съм честен, върша си работата и досега се получаваше. Но за да не използват името ми против моя народ, смятам, че трябва да бъде намерен нов човек, който да ръководи държавата. Казвам – моето време отмина. В екипа ни има много приемници, има много добри специалисти.” – казва Кадиров в интервю за телевизионния канал НТВ.

По думите му, всеки човек има предел. „Това е пикът. Това е пикът за Кадиров.” – отбелязва чеченският лидер.

За първи път той беше утвърден от чеченския парламент като глава на републиката през март 2007 г., с четиригодишен мандат.
В края на 2007 г. с референдум,бяха одобрени поправки в конституцията, с които президентският мандат стана петгодишен.
Кадиров беше утвърден от парламента за втори мандат начело на страната през март 2011 г. Правомощията му изтичат през март 2016 г.

През 2012 година председателят на чеченския парламент Дукуваха Абдурахманов заяви, че правомощията на главата на републиката не бива са бъдат ограничавани до два мандата.

Наскоро Кадиров заяви, че е изпълнил работата си като ръководител на Чечня, но „ако кажат” да продължи „да служи”, ще то направи.