Кризата между Китай и Тайван може да окаже сериозни последици върху доставките на жизненоважни лекарства за Европа, предупредиха фармацевтичните производители в региона, пише Политико.

Президентът на италианската компания Olon, която произвежда фармацевтични съставки, заяви, че кризата около Тайван може да доведе до пълен недостиг на някои лекарства и представлява драматична ситуация.

Напрежението около статута на Тайван се е засилило през последните години. Тайван е островна държава, която се самоуправлява, но Китай я счита за своя територия и провежда значителни военни учения в региона. Съединените щати обещават да защитават Тайван в случай на нахлуване.

Въпреки че е неизвестно как би се намесила Европа в конфликта, вероятността веригите за доставки в континента да бъдат засегнати не е малка. Тайванският пролив, който разделя двата бряга, е един от най-натоварените търсговски пътища в света и маршрут за транспортиране на лекарства и фармацевтични съставки.

Възможността от налагане на санкции подобни на тези, наложени на Русия след инвазията в Украйна, притеснява хората. Главният изпълнителен директор на фармацевтичния производител Flamma Group заяви, че ако Китай нападне Тайван и бъде санкциониран, фармацевтичният пазар ще се обърне с главата надолу. Китай е основен производител на по-стари лекарства без търговска марка, които се използват рутинно в болниците. Също така, Китай е важен износител на ключови съставки, използвани в производството на лекарства за кръвно налягане и болкоуспокояващи.

През последните 20 години Китай се превърна във фармацевтична сила, благодарение на по-слабото регулиране на екологията и евтината работна ръка. Страната доминира в производството на фармацевтични съставки и е основен доставчик за европейската фармацевтична индустрия.

Данните показват, че в момента Европа произвежда само една четвърт от световните активни фармацевтични съставки, което е спрямо 2000 г., когато е произвеждал половината от тях, и все повече разчита на внос. Китай и Индия произвеждат повече от половината от тези съставки, като Индия зависи от Китай за своите ресурси.

Това предупреждение от фармацевтичните производители подчертава уязвимостта на Европа във връзка с доставките на жизненоважни лекарства и необходимостта от развитие на собствени капацитети за производство на фармацевтични съставки в региона.

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

Ще бъде обсъдено на срещата на върха през юни