На 20-ия конгрес на Китайската комунистическата партия Си Дзинпин получи безпрецедентен трети мандат като лидер на страната и си осигури Постоянен комитет на Политбюро, съставен изцяло от лоялни привърженици. По този начин той затвърди мястото си на най-могъщия владетел на Китай след Мао Дзъдун, съобщава "Ройтерс".

По време на 10-годишното управление на Си Китай претърпя дълбока промяна, както вътре в страната, така и в глобален контекст.

Ето някои от начините, по които Китай се промени при Си Дзинпин.

1. Възприемането на Китай на Запад и в съюзническите на САЩ страни се влоши

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха рязко през последните години - спад, който се ускори при ястребовия завой на бившия американски президент Доналд Тръмп срещу Пекин. Мнението на Запада стана по-критично и поради опасенията за човешките права, както и вследствие на нарастващата агресия на Китай към Тайван.

2. Кампанията на Си срещу корупцията

След като встъпи в длъжност, Си започна кампания за изкореняване на корупцията в Комунистическата партия, която набра популярност сред обществеността и за която много анализатори твърдят, че е и полезен инструмент за елиминиране на политически опоненти.

Конгресът на КПК утвърди водещата роля в държавата на Си Дзинпин

Конгресът на КПК утвърди водещата роля в държавата на Си Дзинпин

Партията одобри промени в конституцията, свързани с ръководната роля на лидера

3. Укротяване на някога размирните погранични зони

Регионите Тибет, Синдзян и Хонконг - всички далеч от Пекин, отдавна създават главоболия на управляващата комунистическа партия в Китай.

Си предприе безпрецедентни, широкообхватни мерки за сигурност, които поставиха граничните зони под контрол.

В Синдзян това включва интернирането в лагери на около един милион мюсюлмански уйгури; в Хонконг Пекин отговори на големите антиправителствени протести от 2019 г. с широкообхватен закон за националната сигурност.

4. Увеличаване на натиска в Тайван

Всички китайски лидери след Мао са подчертавали важността от "повторното обединение" на Китай със самоуправляващия се остров Тайван.

Напрежението през Тайванския проток обаче рязко нарасна при управлението на Си - Народната освободителна армия увеличи активността си около острова през последните години с увеличение на военните учения и броя на нахлуванията в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август предизвика китайски военни учения в безпрецедентен мащаб.

5. Държавата все повече поема икономическото ръководство

Си засили държавния контрол и ръководството на икономиката, включително чрез широкообхватни репресии срещу най-свободните сфери на частния сектор.

Китай зове САЩ за разбирателство в името на световния мир

Китай зове САЩ за разбирателство в името на световния мир

Си Дзинпин е готов да работи с Вашингтон за взаимно уважение и мирно съжителство

6. Забавяне на растежа

При Си ерата на годишния двуцифрен растеж приключи - неизбежно, тъй като икономиката нарасна. Все по-голям брой анализатори предупреждават, че моделът на Китай, натоварен с големи инвестиции и задвижван от инфраструктура, е все по-неустойчив и предстои по-нататъшно забавяне.

7. Потушаване на несъгласието, разширяване на цензурата

Си заглуши вътрешните критици и протести, елиминирайки пространството за несъгласие, докато цензурата в "Голямата защитна стена" на Китай непрекъснато се засилва.

8. Най-голямата армия в света расте и се модернизира

Народноосвободителната армия, ръководена от Си, намалява пропастта със Съединените щати, включително в открито море, което има съществени последици за напрежението около Тайван на фона на увеличаващите се способности на Китай да превземе острова, както предупреждават американски експерти.

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Драмата на настоящето столетие обаче се крие в това, че по-сигурен Китай определено не означава по-сигурен свят

9. Китай е лидер в екологичните технологии - и в замърсяването

В опита си да се откъсне от зависимостта си от въглищата, Китай се превърна в световен лидер в производството на електрически превозни средства и беше поздравен за обещанието си да постигне въглеродна неутралност до 2060 г. Най-видимо е, че качеството на въздуха в Китай непрекъснато се подобрява през последното десетилетие.

10. Премахване на крайната бедност, неравенството продължава

Си смята премахването на крайната бедност в Китай за едно от ключовите постижения, които партията е постигнала през последното десетилетие.

Неравенството обаче се оказва по-сериозно предизвикателство - особено разликата между градските и селските доходи - и предстои да се види дали политиката на Си за "общ просперитет" може да предотврати бъдещо нарастване на неравенството, тъй като Китай е изправен пред засилващи се икономически затруднения.