Китайската комунистическа партия (КПК) одобри в събота поправки в конституцията си, насочени към циментиране на основния статут на Си Дзинпин и ръководната роля на неговата политическа мисъл в партията. Това се случи в края конгрес, който се провежда два пъти на десетилетие, информира Ройтерс.

Партията също трябваше да избере свой Централен комитет, който в неделя ще избере елитния постоянен комитет на Политбюро, като 69-годишният Си Си, за който се очаква да си осигури трети лидерски мандат.

Трети петгодишен мандат на лидерство ще затвърди мястото на Си като най-могъщия владетел на Китай след Мао Цзедун, лидер-основател на Народната република.

Сред поправките в конституцията на партията "Двете установявания" определят Си като "основен" лидер на партията и затвърждават идеите му като водещи принципи на бъдещото развитие на Китай. "Двете предпазни мерки" гарантират "основния" статут на Си в партията и централизираната власт на партията над Китай.

Гласуването се проведе с вдигане на ръка в огромната зала на Народното събрание, където голяма част от процедурите на конгреса на партията се проведе при закрити врати.

В Пекин се открива 20-ият конгрес на КПК

В Пекин се открива 20-ият конгрес на КПК

Китай се насочва по нов път