Китай и Съединените щати трябва да "намерят начини да се разбират", за да защитят световния мир и развитие. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от "Франс прес".

През последните години Пекин и Вашингтон сблъскаха позициите си по въпроси като агресията на Китай към самоуправляващия се Тайван, репресиите му в Хонконг и предполагаемите нарушения на правата на уйгурите в Синдзян.

Вашингтон обвини Пекин и че осигурява дипломатическо прикритие за нахлуването на Русия в Украйна.

Си получи безпрецедентен трети 5-годишен мандат като лидер на Китай в края на Конгреса на комунистическата партия, който се провежда два пъти на всеки десет години.

Светът днес не е нито мирен, нито спокоен, написа той в поздравително писмо до Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

Китай още не е достигнал върха на своята мощ

Китай още не е достигнал върха на своята мощ

Пекин може да си позволи да чака, а САЩ трябва да са подготвени за война както сега, така и след две десетилетия

"Като големи сили, укрепването на комуникацията и сътрудничеството между Китай и САЩ ще помогне за увеличаване на глобалната стабилност и сигурност и ще насърчи световния мир и развитие", посочи той пред базираната в Ню Йорк организация.

Си добави, че Китай е "склонен да работи със САЩ за взаимно уважение, мирно съжителство и намиране на начини да се разбираме в новото време".

Това "не само ще бъде добре за двете страни, но ще е от полза и за света", подчерта китайският лидер.

По-рано този месец администрацията на Джо Байдън заяви, че Китай е единственият конкурент на Съединените щати, "както с намерението да прекрои международния ред, така и все повече с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ за постигане на тази цел".

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Драмата на настоящето столетие обаче се крие в това, че по-сигурен Китай определено не означава по-сигурен свят