Папата предупреждава. Дипломатични, но ясни думи към Русия отправи държавният секретар на Ватикана. Светият престол отхвърля анексията на Крим и не одобрява руската подкрепа за режима на Мадуро, коментира анализаторът от "Франфуртер алгемайне цайтунг" Д. Декерс, цитиран от Дойче веле.

Разговорите между държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и руското държавно и църковно ръководство през изминалите дни бяха гарнирани с изобилие от взаимни учтивости, но две реплики ни карат да наострим уши. Призивът на втория човек във Ватикана към Москва да спазва международното право всъщност означава, че Светият престол отхвърля както анексирането на Крим, така и асиметричната война, която Путин води в Източна Украйна срещу правителството в Киев.

С дипломатически парфюм беше напръскан и призивът към руското правителство да попречи на свличането на Венецуела към военна диктатура: та нали Москва имала "близки връзки" с режима на Мадуро. Така е, Русия заема второто място като кредитор на Венецуела - след Китай. Без милионите, които руският петролен концерн "Роснефт" помпа в латиноамериканската страна, дните на президента Мадуро отдавна щяха да са преброени. Сигурно го е забелязал и Герхард Шрьодер, но това явно не му пречи да се обвързва още по-тясно с Москва.