В петък и събота светът се събира в Хамбург за срещата на върха на страните от Г-20 - двайсетте най-могъщи държави на планетата, посочва Дойче веле.
Какво очакват основните играчи от тази среща?

САЩ

Администрацията на Доналд Тръмп очаква малко от срещата на Г-20. А и американският президент едва ли се радва особено на престоя си в Хамбург. Посещенията във Варшава и Париж са му вероятно доста по-приятни, защото там в центъра на вниманието е само той. За него срещата на Г-20 е по-скоро задължително упражнение. И сигурно Тръмп ще бъде доволен, ако в Хамбург не бъдат взети обхватни и обвързващи решения. Вече видяхме какво е отношението му към климатичната политика - след като той обяви, че ще извади САЩ от Парижкото споразумение. Сега погледите са насочени най-вече към срещата между Тръмп и Путин, която се очаква с напрежение. Експертите отдавна приписват на двамата президенти известни прилики. Тръмп обаче е под вътрешнополитически натиск заради аферата около руската намеса в президентските избори. Така че ще е доста интересно да се види как ще се държи американският президент.

Русия

За руснаците най-важният момент от Г-20 несъмнено е срещата с Тръмп. Очакванията от тази среща на високо равнище отдавна не са били толкова големи, колкото сега. "Става дума най-вече за нормализиране на диалога", заяви в тази връзка руският външен министър Лавров. Русия се надява на нов старт в обтегнатите отношения с Америка, които достигнаха най-ниската си точка след анексията на полуостров Крим. Руските експерти обаче не очакват някакъв голям обрат. Явно тема на разговорите ще бъде общата борба срещу ИД и контролът над ядрените оръжия. В това отношение САЩ и Русия имат общи интереси с оглед на Северна Корея.

Германия

Светът е на гости на Ангела Меркел - и то в разгара на изборната борба. Всъщност, каква по-добра възможност за нея! Като домакин на срещата канцлерката може да прави световна политика и същевременно да трупа точки пред германските избиратели преди изборите на 24 септември. В правителствената декларация от миналата седмица Ангела Меркел заяви, че очаква трудни преговори и ще представлява ясната европейска позиция - особено спрямо САЩ и темата за климатичната политика. Светът възлага високи очаквания на Меркел като представителка на страните-членки на ЕС и "последната защитничка на свободния свят", както я нарече Ню Йорк Таймс.

Китай

Г-20 е важен градивен елемент в китайските геополитически амбиции. Китай иска да засили международното си влияние и на среща от рода на тази в Хамбург може да разговаря очи в очи с големите играчи като САЩ и Русия. За Китай срещата на върха е идеален форум, на който може да се застъпи за отворена световна търговия. Тя е от съществено значение за зависимата от износа страна. Китай се гордее, че е член на изискания клуб на 20-те и че миналата година дори беше домакин на срещата на върха.

Индия

Срещата на върха на Г-20 е добре дошла за индийския премиер Нарендра Моди. Тъй като климатичните промени, борбата срещу тероризма и икономическите реформи ще бъдат сред основните теми, Моди се надява, че на тази среща на най-могъщите страни ще може да натрупа точки. Преди всичко обаче той очаква да спечели във вътрешнополитическо отношение. За него е много важна и планираната двустранна среща с китайския президент Си Цзинпин. Моди се надява, че ще бъде намерено някакво решение на граничния спор между Индия и Китай. Той разчита и на положителни сигнали за търговските отношения между двете държави с най-многобройно население в света.

Турция

В агендата на турския президент Ердоган на пръво място е борбата срещу тероризма. Или поне борбата срещу тези, които той смята за терористи. Ердоган се надява на компромиси от страна на партньорите от Г-20. Той ще настоява за прекратяване на оръжейните доставки за кюрдските бунтовници в северна Сирия, а от САЩ ще иска да му предадат Абдуллах Гюлен, когото смята за инициатор на опита за преврат през 2016 година. Надеждата му да говори пред своите поддръжници в Хамбург обаче се изпари. Федералното правителство възнамерява да забрани подобни изяви в бъдеще.

Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман резервира всички стаи в хамбургския хотел "Четирите годишни времена". Той разпореди стаите да бъдат преустроени и обзаведени с нови мебели. А накрая отказа участие в срещата на върха на Г-20. Причината за отказа е неразрешеният конфликт с Катар. Неговият син Мохамед бин Салман също няма да пристигне в Хамбург. Въпреки това в срещата на върха ще участва делегация от Саудитска Арабия, която ще бъде ръководена "само" от един държавен секретар. Очевидно срещата на върха на Г-20 понастоящем не е толкова важна от саудитска гледна точка. В противен случай Рияд щеше да изпрати в Хамбург някой висш политик.

Бразилия

Бразилският президент Темер първоначално отказа участие в срещата на върха без да назове причините за решението си. Сега обаче се оказва, че той все пак ще пристигне в Хамбург. Всъщност това негово поведение онагледява актуалния политически хаос в Бразилия. С участието си в Хамбург Темер иска да демонстрира нормалност и да опровергае впечатлението, че неговото правителство е недееспособно. Мишел Темер е първият бразилски президент, срещу когото бе заведено дело (миналата седмица) по подозрение в корупция по време на мандата му. Неговата популярност е някъде между 5 и 7 процента. Почти 14 милиона бразилци са безработни. Бразилското правителство иска да привлече нови инвеститори и да създаде нови търговски съюзи. Затова и срещата на върха на Г-20 е добре дошла за Бразилия.

Южна Африка

Единственият африкански участник в срещата на върха е в дълбока криза. Президентът Зума се бори с най-високата безработица сред страните от Г-20. Местната валута е под силен натиск. Южноафриканският президент обаче се радва, че неговият континент ще бъде една от основните теми на срещата на върха. Зума таи надежди по отношение на инициативата "Compact with Afriсa", която ще тече паралелно с помощите за развитие. Чрез тази инициатива в Африка трябва да бъдат привлечени повече частни и държавни инвеститори. На срещата на върха ще се обсъжда и инициативата на ООН "Агенда 2030" за устойчиво развитие, както и глобалната бежанска проблематика.