Аржентинският президент Хавиер Милей изпрати законопроект за реформа в Конгреса, предлагащ широкообхватни промени в данъчната система на страната, изборния закон и управлението на публичния дълг.

Стремежът към преструктуриране на втората по големина икономика в Южна Америка с законопроект изисква одобрението на законодателите и в двете камари на Конгреса, където коалицията на Милей има малко представителство.

Законопроектът има 664 члена, които варират от разрешаване на приватизацията на 41 публични компании, елиминиране на предварителните президентски избори и въвеждане на широк данък от 15% върху по-голямата част от износа.

Правителството също така предложи повишаване на експортните данъци за соята и нейните производни на 33% от 31%. Аржентина е износител номер 1 в света на преработена соя.

Законопроектът има за цел да въведе данъчни амнистии за аржентинците, позволявайки им да регистрират и репатрират някои недекларирани активи като акции, криптовалути и пари в брой.

Една реформа в управлението на публичния дълг ще премахне ограниченията върху държавните облигации, емитирани в чужбина, и ще премахне някои условия за преструктуриране на дълга.

Промените в пропорционалната избирателна система на Аржентина ще увеличат броя на депутатите във всеки район до един на 161 000 жители от един на 180 000 жители. Това ще даде повече власт на гъсто населената провинция Буенос Айрес в долната камара на Конгреса.

Сред цитираните по-противоречиви реформи е призив за отстъпване на някои законодателни правомощия на президентството до 31 декември 2025 г. с възможност за удължаване с още две години.

Пазарите предпазливо приветстваха президентския указ от Милей миналата седмица за дерегулиране на икономиката, който влезе в сила на 29 декември и също така въвежда широкообхватни реформи, като например края на ограниченията за износа.

Този указ трябва да отиде пред законодателна комисия, която да прецени неговата конституционност. Той ще остане в сила, освен ако Конгресът и Сенатът не го отхвърлят.

За разлика от законопроекта за реформа, президентският указ не включва промени в данъчната и избирателната система, които трябва да бъдат подложени на дебат в Конгреса според конституцията на Аржентина.

Правителството на Милей изпрати законопроекта до Конгреса в сряда и призова за извънредни сесии , за да ускори своята програма за реформи.

Извънредните сесии са насрочени до 31 януари, което съкращава обичайната ваканция до март. Законодателите ще създадат комисии, които да анализират предложенията, които може да включват принос от експерти и правителствени служители.

Няколко от предложените мерки изискват абсолютно мнозинство, като избирателната реформа, която анализаторите предупреждават, че може да забави процеса. Няма определен срок за обсъждане на законопроекта.

Коалицията на Милей, La Libertad Avanza, контролира само 15% от местата в долната камара, така че трябва да събере подкрепа, за да продължи напред.

Ако в крайна сметка бъде одобрен от долната камара, законопроектът се премества в Сената, където правителството е още по-слабо, с по-малко от 10% от местата.

Като се има предвид липсата на силна партия или мнозинство в двете камари, анализаторите предупреждават, че Милей е изправен пред тежка битка за напредък в програмата си за реформи.

Опозиционните движения организираха демонстрации срещу дневния ред на Милей в няколко града, откакто той встъпи в длъжност на 10 декември.

Протестите в Аржентина не стихват

Протестите в Аржентина не стихват

Конгресът трябва да разгледа ключов законопроект