Хиляди аржентинци излязоха по улиците на Буенос Айрес и влязоха в сблъсъци с полицията, протестирайки срещу декрет за мащабна икономическа реформа и дерегулация, издаден от президента Хавиер Милей.

Това съобщи АФП.

Протестиращите от профсъюзите поискаха от съда да се намеси и да отмени мегадекрета, който според тях ще намали защитата на работниците и потребителите.

Тази седмица Конгресът заседава извънредно по искане на ултралиберала Хавиер Милей, който е на власт от 10 декември, за да разгледа президентската инициатива.

В сряда Милей изпрати в парламента пакет от законопроекти, с които да се въведе в сила указът му.

Декретът ще промени или премахне повече от 350 икономически разпоредби в страна, свикнала със силна държавна намеса на пазара.

Наред с другото, той премахва тавана на цените на наемите, премахва някои защити на работниците и премахва законите, предпазващи потребителите от неправомерно повишаване на цените в момент, когато годишната инфлация надхвърля 160 %, а равнището на бедност е над 40 %.

В събота редица граждански групи внесоха в съда искане за обявяване на декрета за противоконституционен.

Милей обяви плана си за драстични промени в икономиката на Аржентина

Милей обяви плана си за драстични промени в икономиката на Аржентина

Президентът подписа указ, очертаващ редица икономически реформи

В сряда протестиращите развяваха аржентински знамена и плакати с надписи: "Родината не е за продан".

"Ние не поставяме под въпрос легитимността на президента Милей, но искаме той да спазва разделението на властите. Работниците трябва да защитават правата си, когато има противоконституционност", заяви пред репортери по време на шествието лидерът на строителния профсъюз Херардо Мартинес.

Аржентина девалвира песото с 54%

Аржентина девалвира песото с 54%

Строги икономически реформи

В сряда президентът на Аржентина Хавиер Милей представи на Конгреса обширен законопроект за реформа, насочен към данъчната, наказателната, избирателната и партийната система.

Тази стъпка идва седмица след като той издаде извънреден указ за дерегулиране на икономиката. Законопроектът, състоящ се от 664 члена, предлага данъчни амнистии, промени в избирателните системи и по-строги наказания за организаторите на протести, като същевременно се стреми да концентрира повече законодателна власт в президентството до 2025 г.

Драстичните мерки на Милей, насочени към преодоляване на тежката икономическа криза в Аржентина, предизвикаха съпротива, особено от страна на профсъюзите. Докато Конгресът обсъжда законопроекта, Милей заплашва с провеждането на необвързващ референдум, ако той бъде отхвърлен.