Руският концерн "Калашников" проведе сравнителни тестове на своя автомат АК-12 и американската винтовка (пушка) М4, като видеото беше публикувано на сайта Kalashnikov.media.

Във видеото експертът проверява колко удобен и ефективен е всеки от образците. По-специално първо в стрелбището е бил сравнен откатът, скоростта на стрелбата след сваляне на предпазителя, удобството при смяна на пълнителя.

Според тези параметри и двата образеца са показали приблизително еднакви резултати, но експертът предупреждава, че в реален бой всичко може да бъде различно.

След стрелбището оръжията са тествани при условия, близки до реалността. Автоматите са били намокрени и оставени в продължение на половин час в гъст сняг при температура около минус шест градуса.

АК-12 успешно е произвел няколко изстреля, а на М4 му е замръзнал затворът и стрелецът е трябвало да чука пушката по масата, за да я зареди. Не се е получило и с първия опит за отваряне на пълнителя - той е бил замръзнал. Смяната на пълнителя също е ударила на камък, тъй като бутонът за фиксирането му също е бил замръзнал.

В края на видеото експертът на концерта проверява точността на стрелбата на двата образеца. Тя се оказала сходна.

АК-12 е с калибър 5,45 мм, като концернът "Калашников" го е разработил в рамките на програмата "Ратник" като елемент от перспективен комплекс от оборудване за руските военни. Автоматът е бил приет на въоръжение в края на миналата година. АК-12 се позиционира като нова платформа, на базата на която се планира да се произвеждат оръжия с различни калибри и цели - както военни, така и граждански.

М4 е автоматична карабина с калибър 5,56 мм, създадена в САЩ на основата на M16A2. Автоматът е предназначен за екипажи на бойни машини. Освен това карабината се използва от всички звена на спецчастите на САЩ.