В Калифорния се води битка за това дали да се определи едно от най-разпространените лекарства без рецепта като канцероген, след скорошни битки за алкохол и кафе, съобщава АП.

Лекарството е ацетаминофен, известен извън САЩ като парацетамол и използван за лечение на болка и треска. Той е в основата на над 600 лекарства без рецепта и без рецепта за възрастни и деца като Tylenol, Excedrin, Sudafed, Robitussin и Theraflu.

Ацетаминофенът се предлага в САЩ без рецепта от 1955 г. Загрижеността за потенциалната му връзка с рак идва от връзката му с друго лекарство: фенацетин. Това лекарство, някога често срещано при лечение на главоболие и други неразположения, е забранено през 1983 г., защото причинява рак.

Държавните регулатори са прегледали 133 проучвания за ацетаминофен, всички от които са публикувани в рецензирани списания. Някои проучвания съобщават за повишен риск от някои видове рак, докато други не. Като цяло се оказва, че ацетаминофенът е труден за изследване, тъй като е трудно да се изолира от други променливи, които биха могли да допринесат за рак, като тютюнопушене.

Щатски закон, известен като предложение 65, казва, че Калифорния трябва да предупреждава хората за всяко химично вещество, за което се знае, че причинява рак или репродуктивна токсичност. Държавният списък включва до около 900 химикала и е по-обширен от всички в САЩ. Някои критици казват, че калифорнийските регулатори са преекспонират, изисквайки предупредителни етикети за безброй продукти, които объркват вместо да информират потребителите, когато рискът за рака е оспорван.

Поддръжниците на предложение 65 твърдят, че защитава не само калифорнийците, но и потребителите в цялата страна, като принуждава производителите да правят продуктите по-безопасни.

Доказателствата за връзката на ацетаминофена с рака са достатъчно слаби, че Международната агенция за изследване на рака отказва да го посочи като възможен канцероген след прегледи през 1990 и 1999 г. Американската администрация по храните и лекарствата предупреди държавните служители, че определянето на ацетаминофена като причинител на рак би било "невярно и заблуждаващо", а също и незаконно съгласно федералния закон.

Група от учени, назначени от губернатора, може да добави химикали към този списък. През 2011 г. групата гласува ацетаминофенът да е с "висок приоритет" за разглеждане, тъй като смятат, че има подходящи доказателства, които трябва да бъдат разгледани, според Сам Делсън, говорител на калифорнийската служба за оценка на опасностите за здравето.

Процесът е бавен, но насрочената комисия предвижда публично изслушване на списъка тази пролет, след като периодът за обществено обсъждане приключва на 27 януари.

"Това е труден въпрос, защото много често използвано лекарство. Но това няма значение", коментира Томас Мак, председател на Комитета за идентификация на канцерогените и професор по превантивна медицина в Университета в Южна Калифорния.

Добавянето на химическо вещество към списъка може да има широко отражение. След като държавата добави глифозат - широко известен като убиец на плевели - като канцероген през 2017 г., съд постанови компанията, която произвежда "Раундъп" да плати на двойка от Калифорния с рак повече от 2 милиарда долара. По-късно съдия намали тази сума до 87 милиона долара. Това е само едно от очакваните 13 000 висящи дела, свързани с химикала.

Асоциацията на потребителите на здравни продукти, търговска група, представляваща лекарства без рецепта и хранителни добавки, извърши собствен преглед и установи, че повечето проучвания не предполагат риск за повечето форми на рак, въпреки че някои проучвания показват повишен риск за бъбреци, черен дроб и някои форми на рак на кръвта. Асоциацията призова калифорнийските регулатори за "предпазлива интерпретация".

Някои списъци в Калифорния изискват предупредителни етикети. Но държавата прави изключения. Алкохолът е посочен като канцероген от 1988 г. Но вместо предупредителни етикети, държавата препоръчва алкохолната индустрия да предостави табели на калифорнийските търговци на дребно, къде се продава алкохол.

Акрилмидът, вторичен продукт от печени кафени зърна, е посочен като канцероген от 1990 г. Но когато съдебно решение можеше доведе до предупредителни етикети за кафе, държавните регулатори се намесват и правят изключение с напитката.