Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис пристигна в Румъния след визитата си в Полша и описа ангажимента на Съединените щати да защитават членовете на НАТО като "железен" на среща с румънския президент Клаус Йоханис, в опит да успокои съюзниците на САЩ в източния фланг на НАТО, съобщава Си Ен Ен.

"Ние приемаме много сериозно нашата роля и отношенията, които имаме в рамките на НАТО", каза Харис на съвместна пресконференция с Йоханис. "Ние ги приемаме сериозно и сме готови да действаме така както и казваме, че атака срещу един е атака срещу всички ... Ние сме твърди в нашия ангажимент", добави тя. "Както аз казвам и както ние казваме отново и отново, президентът Джо Байдън казва: Ние ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО."

САЩ вече изпрати в Румъния хиляда военни и обеща подкрепа за страната, която посреща неспирен поток от бежанци. Тя приветства помощта на Румъния за украинските бежанци, като каза, че хуманитарните нужди са "значителни и непосредствени".

Американският вицепрезидент пристигна в Букурещ от Полша, където затвърди ангажимента на САЩ към друг важен съюзник в НАТО. Тя се срещна с американски и полски войски в петък сутринта и заяви, че САЩ са се ангажирали да защитават "всеки сантиметър" от територията на НАТО.

Тя обяви, че САЩ са доставили на Полша ракети "Пейтриът" и обеща да подкрепи страната, която посрещна безпрецедентен брой мигранти, което напрегна обществените ресурси, въпреки топлото отношение на полския народ.

Камала Харис похвали Полша за приема на 1 милион украински бежанци

Камала Харис похвали Полша за приема на 1 милион украински бежанци

Гледах и четох за работата на обикновените хора, които правят необикновени неща, и затова ви поднасям благодарности от американския народ, заяви Харис

Независимо от това посещението й подчерта и ограниченията на възможностите на САЩ или НАТО да защитават цивилните в Украйна, коментира Си Ен Ен. Планът, който предвиждаше снабдяване на Украйна с полски изтребители, беше счетен за невъзможен от Пентагона, преди тя да пристигне, и тя не даде никакви индикации, че това може да се случи в бъдеще.

Вместо това Харис подчерта военната подкрепа, която Съединените щати вече предоставят на Украйна, включително противотанкови ракети, но президентът на страната Володомир Зеленски смята тази подкрепа за недостатъчна.

Камала Харис търси решение в Полша и Румъния

Камала Харис търси решение в Полша и Румъния

Казус с бойната авиация за Украйна