Камала Харис е изправена пред първата си голяма външнополитическа криза.

Вицепрезидентът на САЩ отлетя за Полша в сряда със задачата да разреши спора, който заплашва досега забележителното единство, което съюзниците от НАТО показаха в отговора на войната в Украйна, коментира Си Ен Ен.

Спорът избухна около предложението Полша да изпрати самолети от съветската епоха в Украйна, за да подсили отбраната на страната срещу Русия. Въпросът се въртеше дни наред без разрешаване, докато полското външно министерство, без да предупреди САЩ, предложи да изпрати МиГ-овете до база на американските военновъздушни сили в Германия, за да могат след това те да бъдат предоставени на Украйна за борбата ѝ срещу Русия.

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

Причината е, че това поражда рискове от по-широкообхватна война

Идеята получи известна подкрепа в Конгреса на САЩ, но беше отхвърлена от Белия дом. За руския президент Владимир Путин би било достатъчно трудно да приеме вероятността бивши самолети от Варшавския договор да бъдат използвани за убиване на руснаци. Но всяка страна от НАТО, която предоставя самолетите или служи като спирка за доставката им, рискува да бъде въвлечена в конфликта - и може да въвлече целия Алианс в открита конфронтация с Русия. Това е сценарий, който Вашингтон отчаяно иска да избегне.

Няколко други страни от НАТО, като България и Словакия, също експлоатират стари самолети от съветската епоха и също са споменати като възможни донори. Но логистиката остава обезпокоителна и противоречива. И САЩ вероятно ще трябва да изпратят някои свои самолети, за да компенсират пропуските в съюзническата отбрана, ако тези страни изпратят своите самолети в Украйна.

Русия предупреди Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Русия предупреди Полша да не изпраща изтребители на Украйна

Това би било крайно нежелателно и потенциално опасно, подчертава Кремъл

Всичко това вече ще бъде в чинията на вицепрезидента при второто й пътуване до Европа само за няколко седмици. Тя отиде в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността точно преди руснаците да нахлуят в Украйна. Вицепрезидентите често се занимават с чувствителни мисии за национална сигурност.

Но като се има предвид, че Камала Харис се радва на нисък рейтинг, погрешни стъпки и голямо текучество на персонал - настоящото посещение в Полша и Румъния представлява истински тест за нейните политически и дипломатически умения.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.