Крайно нежелателно и потенциално опасно би било Полша да изпрати на Украйна своите изтребители. За това предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от TeleTrader.

Вчера Полша предложи да даде на Съединените щати всички свои изтребители МиГ-29 на САЩ, за да могат да бъдат предадени на Украйна.

Пентагонът обаче отхвърли предложението с мотива, че не смята, че то е състоятелно и тъй като "поражда сериозни опасения за НАТО".

След като стана ясна позицията на САЩ, Полша обяви, че е готова да действа, но само в рамките на НАТО.

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

САЩ отказаха на Полша да изпращат изтребителите ѝ на Украйна

Причината е, че това поражда рискове от по-широкообхватна война

Вчера говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

Зеленски към Запада: Войната в Украйна не е пинг-понг, изпратете ни самолети

Зеленски към Запада: Войната в Украйна не е пинг-понг, изпратете ни самолети

Той призова западните лидери да не се отмятат от своята отговорност