Властите в Полша са готови да разположи всички свои изтребители МиГ-29 в авиобаза "Рамщайн" в Германия и да ги предостави на разположение на Съединените щати.  Те настоятелно призовават други членове на НАТО, които притежават самолети от този тип, да направят същото. Това са съобщили от външното министерство във вторник, цитирани от "Ройтерс".

Американските конгресмени настояха администрацията на президента Джо Байдън в понеделник да улесни трансфера на изтребители в Украйна от Полша и други страни от НАТО и Източна Европа, след молба в събота от украинския президент Владимир Зеленски.

САЩ няма да разубеждават Полша да изпрати изтребители на Украйна

САЩ няма да разубеждават Полша да изпрати изтребители на Украйна

Това било суверенно решение на Варшава

"В същото време Полша иска от Съединените щати да ни предоставят употребявани самолети със съответните оперативни възможности. Полша е готова незабавно да установи условията за закупуване на самолетите", се казва в изявление.

Полша подкрепя Киев с отбранителни оръжия, но заяви, че няма да изпрати самолети в Украйна, тъй като не е пряка страна в конфликта между Украйна - която не е съюзник в НАТО - и Русия.

"...всички решения за доставяне на нападателни оръжия трябва да се вземат от целия НАТО и на единодушна основа", каза премиерът Матеуш Моравецки във вторник по време на съвместна пресконференция с норвежкия си колега в Осло.

Великобритания подкрепя Полша за изпращането на изтребители на Украйна

Великобритания подкрепя Полша за изпращането на изтребители на Украйна

Тя обаче предупреждава, че решението може да има преки последици за Варшава

По-рано днес говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

САЩ са склонни да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Той обаче предупреди, че това решение може да има преки последици за Полша.

Бих подкрепил поляците какъвто и избор да направят, посочи той пред "Скай нюз" и уточни, че Обединеното кралство не може да предложи на украинците самолети, които биха могли да използват.

Ще защитим Полша, ще им помогнем с всичко, от което имат нужда, увери Уолъс.